Keto bułeczki na słodko? Dlaczego nie!
Nie spodziewałam się, że wyjdą tak rewelacyjne w smaku.
Bułeczki to modyfikacja przepisu na najlepsze keto bułki od OLA La LCHF, dlatego nie zawierają ani grama mąki, są bardzo niskowęglowodanowe i mają sporo błonnika.
U mnie z jabłkami, czekoladą i szczyptą cynamonu. Świetnie sprawdzą się również z domowymi powidłami.
SKŁADNIKI/2 bułeczki
Farsz
- 1 małe jabłko, u mnie obrane ze skórki i bez gniazd nasiennych to 75 g
- 2 kostki czekolady 80% bez cukru, 12 g
- 1 łyżeczka masła klarowanego, 5 g
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie ½ łyżeczki erytrytolu
Bułeczki
- 20 g łupin babki jajowatej
- 100 g twarogu sernikowego 18%
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła klarowanego, 5 g
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 g
- opcjonalnie 1 łyżeczka erytrytolu lub więcej do smaku
PRZYGOTOWANIE
Farsz
Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
W małym garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i opcjonalnie słodzidło. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Czekoladę siekamy w drobną kosteczkę.
Bułeczki
Ciasto przygotowujemy tak, jak w oryginalnym przepisie.
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy na 10 minut.
Formujemy 2 płaskie bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej to zrobić mając mokre dłonie, wówczas ciasto nie będzie się kleić.
Na środku bułeczek robimy wgłębienie, do którego wkładamy farsz i posiekaną czekoladę.
Pieczemy w piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 25 minut w 170°C. Następnie przez 10-15 minut w 150°C.
Najważniejsze! W trakcie i po upieczeniu bułeczek nie otwieramy piekarnika, inaczej bułeczki opadną. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bułeczki, aż piekarnik ostygnie.
Keto bułeczki wychodzą bardzo mięciutkie i puszyste. Jak z cukierni 🙂
Wartość odżywcza 1 sztuki: 282 kcal, 9 g białka, 22 g tłuszczu, 7 g węglowodanów netto, 10 g błonnika
12 komentarzy
Gosia
18 sierpnia 2023 o godzinie 12:11Czy można zastąpić babkę jajowata czymś innym?
jadietetyk
20 sierpnia 2023 o godzinie 16:49Niestety wydaje mi się, że w tym przepisie odgrywa ona główną rolę.
Monika
5 sierpnia 2023 o godzinie 23:11Dzień dobry, bardzo proszę o informacje czy twaróg mozna zastąpić tutaj mascarpone?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz, dziękuje 🙂
jadietetyk
7 sierpnia 2023 o godzinie 08:16Dzień dobry, niestety nie próbowałam i wydaje mi się, że konsystencja będzie zbyt luźna.
Monika
8 sierpnia 2023 o godzinie 22:41Bardzo dziękuje za odpowiedz 🙂
Ania
3 maja 2023 o godzinie 16:10Bułeczki są przepyszne 🙂 robiłam je z jabłkami, borówką amerykańską i malinami – za każdym razem wychodzą rewelacyjne 🙂
Ela
7 listopada 2021 o godzinie 20:16Jakim cudem ta bułka wyszła taka biała?
jadietetyk
8 listopada 2021 o godzinie 08:09Do przepisu użyłam łupin babki jajowatej z firmy Bio Planet (w żółtym opakowaniu). Oni mają bardzo jasne te łupiny, dlatego w połączeniu z twarogiem, bułeczki wyszły w takim kremowym kolorze, a nie ciemnym, jak większość keto-bułek.
Iwona
11 maja 2021 o godzinie 13:02Co to są łupiny babki jajowatej
jadietetyk
14 maja 2021 o godzinie 15:00Łupiny babki jajowatej to źródło błonnika o szerokim zastosowaniu w diecie ketogenicznej. Nadaje się idealnie do wypieków, ponieważ powoduje, że konsystencja ciasta jest zbita, dlatego poniekąd zastępuje mąkę.
P
1 kwietnia 2024 o godzinie 08:16A łupiny Babki mają być w ziarenkach czy mielone?
jadietetyk
1 kwietnia 2024 o godzinie 17:44Łupiny zmielone lub całości.