Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadam za smakiem świeżych warzyw późną jesienią i zimą, szczególnie pomidorów czy ogórków. W zimie przeważają głównie warzywa korzeniowe, liściaste, kapustne i tylko one zachowują swój smak. Dobrą alternatywą są również mrożonki. Odpowiedni sposób mrożenia nie wiąże się z dużą utratą wartości odżywczych warzyw i owoców – tak naprawdę straty są niewielkie. Dlatego też przygotowałam dla Was przepis na szybką sałatkę – keto sałatka z fasolką i boczkiem.
Sałatka jest idealna na chłodne dni. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielne posiłek.
SKŁADNIKI/1 porcja
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 60 g boczku wędzonego
- 20 g parmezanu
- pół małej cebuli, 30 g
- 1 ząbek czosnku, 6 g
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE – keto sałatka z fasolką i boczkiem
Boczek kroimy w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy do boczku i dusimy około 1 minuty.
Na patelnię wrzucamy fasolkę i całość dusimy około 7 minut. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Pod koniec duszenia całość posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem.
Wartość odżywcza całości: 473 kcal, 20 g białka, 35 g tłuszczu, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika
Sprawdź przepisy na pozostałe sałatki – KLIK.
Brak komentarzy