Przepyszne połączenie słodkiego i słonego smaku na jednym talerzu, czyli keto sałatka z serem feta i jeżynami.
Jeżyny są bogatym źródłem polifenoli, zwłaszcza antocyjanów, które wspomagają pracę serca, mogą zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych i powstawania otyłości. Ponadto związki zawarte w jeżynach wpływają korzystnie na skórę i oczy.
Te cudowne owoce działają przeciwzapalnie i pozytywnie na pracę mózgu- poprawiają funkcje poznawcze i samopoczucie.
I są przepyszne… Dlatego łapcie przepis na bardzo szybką i prostą keto sałatkę.
SKŁADNIKI
– 100 g sera feta
– garść roszponki, 20 g
– kilka jeżyn, u mnie 40 g
– łyżka pestek dyni, 10 g
– 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
– 1 łyżeczka octu balsamicznego, 5 g
PRZYGOTOWANIE- KETO SAŁATKA Z JEŻYNAMI
Sałatka jest bardzo prosta. Wystarczy pokroić ser w drobną kostkę, połączyć z sałatą i jeżynami. Całość polać oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posypać pestkami dyni.
Gotowe! 🙂
Wartość energetyczna porcji: 559 kcal, 20 g białka, 51 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto sałatki.
Brak komentarzy