Menu
Desery / Przekąski / Przepisy

Keto krem z mascarpone i masła orzechowego

keto krem mascarpone masło orzechowe czekolada przepis jadietetyk

Czekoladowy, orzechowy i bardzo delikatny, czyli keto deser idealny! Keto krem na bazie serka mascarpone i masła orzechowego.

Uwielbiam połączenie mascarpone z masłem orzechowym. Jak już sięgam po keto deser, bardzo często wybieram właśnie takie smaki.

Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone. W innym wypadku proponuję jeść je po prostu łyżeczką, ponieważ konsystencja bardziej przypomina praliny lub krem.

Takie połączenie składników możemy również wykorzystać, jako krem do różnego rodzaju ciast i tortów o niskiej ilości węglowodanów.

Uwaga! Ten deser naprawdę uzależnia, a ma niestety całkiem sporo kalorii 🙂

SKŁADNIKI/5 porcji

Keto krem:

– 160 g serka mascarpone

– 60 g masła orzechowego

– 1 łyżka erytrytolu (opcjonalnie, można dodać więcej)

– szczypta soli

Polewa czekoladowa:

– 30 g masła

– 50 g czekolady 80 %

PRZYGOTOWANIE

Keto krem

Serek mascarpone miksujemy na gładką masę z masłem orzechowy, erytrytolem i solą.

Formujemy ciasteczka (ja do tego celu użyłam papierowych foremek do muffinek, wypełniając powstałą masą tylko dno foremki).

Polewa czekoladowa

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Gotową polewę nakładamy na krem.

Przygotowany deser wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin – powinien być mocno schłodzony.

Smacznego!

Wartość energetyczna porcji: 283 kcal, 5 g białka, 27 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych

9 komentarzy

  • Monika
    29 września 2025 o godzinie 08:10

    Świetny pomysł na wykorzystanie połączenia mascarpone i masła orzechowego w wersji keto! Sam przepis wydaje się prosty, a efekt końcowy bardzo kuszący.

    Mam pytanie dotyczące konsystencji. Czy schłodzenie przez 10 godzin jest absolutnie kluczowe dla uzyskania formy ciasteczek, czy też jest to raczej rekomendacja, aby uniknąć nadmiernej „rozpływalności” deseru w temperaturze pokojowej? Czy próbowaliście może eksperymentować z dodaniem niewielkiej ilości np. odżywki białkowej, aby lekko ustabilizować strukturę, czy mogłoby to negatywnie wpłynąć na smak i teksturę?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      8 października 2025 o godzinie 08:23

      Dziękuję za komentarz. To rekomendacja. Z odżywką nie próbowałam, ale myślę, że to świetny pomysł.

      Odpowiedz
  • Kasia
    24 lutego 2024 o godzinie 13:30

    Jeden z moich ulubionych deserów keto. Kolejny swietny przepis z tej stronki. DZIĘKUJĘ 🥰

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      25 lutego 2024 o godzinie 11:44

      Bardzo proszę i dziękuję za komentarz 🥰

      Odpowiedz
  • Patrycja
    14 października 2022 o godzinie 14:16

    Jakie to jest dobreeee! I szybkie do zrobienia. Ja zrobiłam polewę z kakao.

    Odpowiedz
  • Grażyna
    21 listopada 2021 o godzinie 12:03

    Niestety po ponad 12 godzinach w lodówce masa wcale nie stwardniała a papier rozmiękł.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      21 listopada 2021 o godzinie 12:11

      Pani Grażyno, bo masa nie miała stwardnieć tylko zrobić się bardziej jędrna. Deser to krem.

      Odpowiedz
      • Andrzej
        14 lutego 2022 o godzinie 20:19

        Ale napisala Pani: „Ciasteczka są bardzo kremowe. Dlatego, żeby zachowały jędrność muszą być mocno schłodzone.” Wiec albo krem albo ciasteczka. Poza tym podaje Pani wartości odżywcze porcji a nie podaje Pani ile g ma porcja.

        Odpowiedz
        • jadietetyk
          15 lutego 2022 o godzinie 07:47

          Efekt finalny przypomina wyglądem ciasteczka, więc nazwałam je ciasteczkami. Jaka autorka przepisu mam do tego prawo. 🙂

          Nie podaję ile gram ma porcja, ale podaję rzetelnie ile gram danego produktu wykorzystałam do przygotowania konkretnej liczby porcji, więc myślę, że z obliczeniem nie będzie Pan miał problemu.

          Odpowiedz

Zostaw komentarz