Wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi trwa! Czekam na niego z utęsknieniem cały rok bo szparagi to zdecydowanie jedne z moich ulubionych warzyw. Jak tylko pojawiają się w sklepach goszczą w mojej kuchni bardzo często. Dlatego dziś chcę podzielić się z wami przepisem na pyszny i prosty obiad ze szparagami – schab keto w sosie śmietanowym ze szparagami.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 300 g schabu
– 1 pęczek zielonych szparagów, 500 g
– 20 g masła klarowanego
– 100 g śmietanki 30%
– łyżka posiekanej natki pietruszki, 4 g
– 1 łyżeczka sosu sojowego tamari, 5 g
– sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE – schab keto
Mięso kroimy w cienkie plastry (u mnie wyszły 4 plastry). Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy mięso. Przyprawiamy pieprzem i solą, dolewamy wodę i dusimy około 1 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso na drugą stronę.
Szparagi myjemy. Odłamujemy ich twarde końcówki (około ⅓ dołu). Resztę łodyg kroimy na pół i wrzucamy do ugotowanego mięsa. Dodajemy śmietankę i sos sojowy. Całość dusimy 3-4 minuty.
Gotowane danie posypujemy obficie natką pietruszki.
Smacznego!
Fanom szparagów polecam sałatkę ze szparagami i serem halloumi.
Wartość energetyczna całości: 919 kcal, 77 g białka, 63 g tłuszczów, 11 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 460 kcal, 38,5 g białka, 31,5 g tłuszczów, 5,5 g węglowodanów przyswajalnych
Makro jest wyliczone dla 320 g szparagów, które zostały po odłamaniu twardych końcówek
Brak komentarzy