Dzisiaj mam dla Was przepis na prosty i niesamowicie aromatyczny gulasz cielęcy keto z boczniakami.
Cielęcina to bardzo delikatnie i soczyste mięso. Nie wymaga kulinarnych umiejętności i długiego przygotowania, a smakuje wyśmienicie! Z kolei boczniaki to bardzo aromatyczne i wyjątkowe grzyby, które w połączeniu z cielęciną tworzą przepyszną potrawę. 🙂
Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI/ 2 PORCJE
- 250 g łopatki cielęcej
- 250 g boczniaków
- 20 g masła
- 25 g oliwy z oliwek
- mała papryczka chili, 4 g
- ząbek czosnku, 6 g
- 200 ml śmietanki 30 %
- ziele angielskie, liść laurowy, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE – gulasz cielęcy keto
Cielęcinę myjemy i kroimy na małe kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki (20 g) oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Smażymy kilka minut do zarumienienia się mięsa z każdej strony.
Czosnek drobno siekamy, a papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki. Całość wrzucamy do przesmażonego mięsa. Dodajemy szklankę wody, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe i całość gotujemy 30 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
W międzyczasie boczniaki kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na łyżeczce oliwy (5 g) na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec doprawiamy solą.
Po upływie 30 minut upewniamy się, czy mięso jest miękkie i czy woda całkowicie odparowała. Jeśli tak – do mięsa dodajemy boczniaki i masło. Całość dusimy 3 minuty. Dodajemy śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.
Wartość energetyczna porcji: 658 kcal, 32 g białka, 55 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto obiady.
Brak komentarzy