Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na bardzo proste i szybkie jesienne ciasto – keto jabłecznik z nutą kokosa, a do tego pięknie pachnący cynamonem.
Jabłka nie należą do niskowęglowodanowych owoców, ale w odpowiedniej ilości i w połączeniu z innymi składnikami, mogą być podstawą pysznego niskowęglowodanowego deseru.
O ile nie zjemy od razu całego ciasta. 🙂
Ciacho idealne do porannej kawy.
SKŁADNIKI – keto jabłecznik
Ciasto
– 100 g masła
– 5 jaj
– 85 g mąki kokosowej (około 1 szklanki)
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 4 g
– 7 łyżek wody
Farsz jabłkowy:
– 500 g jabłek (pozbawione gniazd nasiennych i skórki)
– 1 łyżeczka cynamonu, 4 g
– 1 łyżka masła lub oliwy, 10 g
PRZYGOTOWANIE – keto jabłecznik
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niedużą kostkę i smażymy na maśle około 15-25 minut. W trakcie smażenia dodajemy cynamon.
Do miski wbijamy jajka i dokładnie miksujemy. Dodajemy stopniowo rozpuszczone, ostudzone masło, mąkę, proszek do pieczenia i opcjonalnie słodzik. Całość dokładnie miksujemy.
Do ciasta dodajemy stopniowo po jednej łyżce wody, ciągle mieszając.
Ciasto dzielimy na dwie porcje. Jedną porcję nakładamy na spód naczynia*, na nią układamy podsmażone jabłka i na wierzch kolejną porcję ciasta.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200° C.
Porcja ciasta to 1/8 całości.
*Użyłam tortownicy o średnicy około 16 cm.
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto desery.
Wartość odżywcza całego ciasta: 1623 kcal, 48 g białka, 127 g tłuszczu, 66 g węglowodanów przyswajalnych, 12 g błonnika
Wartość odżywcza porcji: 203 kcal, 6 g białka, 16 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika
8 komentarzy
Aga
1 marca 2024 o godzinie 08:32Super przepis! będzie testowany, w ogóle extra blog 🙂 Dziękuję! 🙂
jadietetyk
1 marca 2024 o godzinie 08:50Dziękuję również! 🙂
Magda
2 sierpnia 2023 o godzinie 18:52Pyszne, tak wilgotne i puszyste, że nikt by nie zgadł że to maka kokosowa. Im dłużej leży tym lepsze. Sztos! Polecam
jadietetyk
3 sierpnia 2023 o godzinie 08:10Dziękuję! Cieszę się, że smakowało 🙂
Julia
19 kwietnia 2022 o godzinie 15:19Dziękuję za prosty i pyszny przepis! To już kolejne ciacho z tego blogu i jestem zachwycona ?
Bardzo polecam!
PS. Ja dodałam do ciasta aromatu z wanilii,by ładnie pachniało i piekłam znacznie dłużej ok. 1h.
jadietetyk
20 kwietnia 2022 o godzinie 09:54Ja również dziękuję! Na zdrówko!
Damian
15 marca 2022 o godzinie 14:28Jabłecznik nie może być keto.
Jabłko ma fruktozę czyli cukry czyli dużo węgli
jadietetyk
15 marca 2022 o godzinie 14:42Wszystko może być keto – jabłecznik, jabłka, co tylko chcesz. Proponuję przestać głosić przestarzałe tezy o diecie ketogenicznej.