Nadziewana i zapiekana papryka keto – próbowaliście kiedyś? To bardzo popularne danie, które można przygotować na wiele sposobów.
W zależności od tego jakich składników użyjemy, danie może stanowić pełnowartościowy posiłek lub być przekąską na różnego rodzaju przyjęciach.
Moja propozycja dla Was to przepis na zapiekaną paprykę z wołowiną i mozzarellą z delikatną nutą curry.
SKŁADNIKI/ 4 porcje
– 2 duże papryki, 440 g
– 200 g mielonej wołowiny
– 8 łyżeczek tartej mozzarelli, 48 g
– 3 łyżki masła klarowanego, 20 g
– przyprawy: kurkuma, imbir, kolendra mielona, pieprz Cayenne, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz
– kilka listków bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE – zapiekana papryka keto
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papryki przecinamy na połówki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na blachę wysmarowaną masłem (1 łyżka) i pieczemy 15 minut.
Na pozostałej ilości masła dusimy mięso mielone (około 10 minut). Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Po upływie 15 minut wyciągamy warzywa z piekarnika. Na dno każdej połówki nakładamy łyżeczkę sera, następnie porcję mięsa i ponownie łyżeczkę sera. Całość zapiekamy kolejne 15 minut.
Po wyciągnięciu papryki możemy posypać porwanymi listkami bazylii lub natką pietruszki.
Smacznego!
Wartość energetyczna całości: 850 kcal, 60 g białka, 58 g tłuszczów, 20 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 212,5 kcal, 15 g białka, 14,5 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy