Menu
Desery / Przekąski / Przepisy

Kokosowe muffinki (keto, lchf)

keto muffinki deser przepisy dieta ketogeniczna jadietetyk babeczki

Keto muffinki z mąki kokosowej to prosty, szybki i bardzo owocowy deser. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania lub porannej kawy.

Mąka kokosowa jest naturalnie słodka, a w połączeniu z owocami nie wymaga dodatku żadnej substancji słodzącej.

Ciasto na muffinki jest bardzo uniwersalne, dlatego dżem z czarnych porzeczek możesz zastąpić dowolnymi owocami, również świeżymi.

SKŁADNIKI/ 8 muffinek

– 6 jaj

– 7 łyżek mąki kokosowej, 80 g

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

– 80 g masła lub oleju kokosowego

– 8 łyżek mleka kokosowego, 80 g

– 80 g dżemu/musu z czarnych porzeczek bez cukru

PRZYGOTOWANIE – keto muffinki

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia.

W osobnym naczyniu mieszamy mąkę kokosową i proszek do pieczenia.

Łączymy ze sobą wszystkie składniki (z wyjątkiem owoców) i stopniowo dodajemy mleczko, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.

Do foremek na muffinki wlewamy po około 2 łyżki masy (w zależności od wielkości foremek), a następnie po 1 łyżeczce dżemu. Na dżem nakładamy kolejną porcję ciasta.

Keto muffinki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza w funkcją termoobiegu przez około 25 minut lub do uzyskania złotego koloru.

Wartość energetyczna 1 keto muffinki:  210 kcal, 7 g białka, 18 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych

Sprawdź pozostałe keto desery KLIK.

13 komentarzy

  • Karolina
    6 września 2023 o godzinie 10:44

    Witam.
    Super ☺️ A czy można użyć maki migdalowej zamiast kokosowej?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      6 września 2023 o godzinie 16:48

      Witam! Myślę, że konsystencja będzie troszkę inna, ale spróbowałabym 🙂

      Odpowiedz
  • Anna
    20 marca 2023 o godzinie 08:13

    Wyszły przepyszne!!!

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      20 marca 2023 o godzinie 08:51

      Na zdrowie!

      Odpowiedz
  • Monika
    11 listopada 2021 o godzinie 09:38

    Ciekawy przepis, ale z tymi proporcjami (ważone na wadze) nie wychodzi konsystencja budyniu. Mimo że dodałam więcej mleczka niż w przepisie, wyszły dosyć suche. Termoobieg też niekoniecznie. Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      12 listopada 2021 o godzinie 16:38

      A to mnie zaskoczyłaś, bo robię te muffiny dość często i nie wychodzą suche. Może kwestia mąki kokosowej?

      Odpowiedz
    • Megi
      2 kwietnia 2024 o godzinie 11:15

      Podzielam opinię koleżanki.
      Bardzo lubię przepisy z tej strony i często z nich korzystam. Ale babeczki bardzo przeciętne, nie stosowałam zamienników , dałam wszystko co do grama i wyszły w smaku slabe.. takie .jałowe

      Odpowiedz
  • Paulina
    23 czerwca 2021 o godzinie 20:25

    Na co mozna zamienić masło? nie jem nabiału

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      23 czerwca 2021 o godzinie 20:29

      Na olej kokosowy.

      Odpowiedz
  • Mirella
    3 kwietnia 2021 o godzinie 12:39

    Dzień dobry, dobrze rozumiem, że same białka bez żółtek?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      3 kwietnia 2021 o godzinie 13:45

      Nie, żółtka też. Łączymy wszystkie składniki z ubitymi białkami.

      Odpowiedz
  • gosc
    29 września 2020 o godzinie 14:24

    Czy zamiast mleka kokosowego mozemy dac olek kokosowy?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      29 września 2020 o godzinie 15:15

      Niestety wydaje mi się, że konsystencja ciasta będzie inna. Można próbować np. ze śmietanką 36 % zamiast mleczka.

      Odpowiedz

Zostaw komentarz