Mocno czekoladowe babeczki ze śliwkami, czyli idealny keto deser do porannej kawy.
Babeczki są bardzo delikatne, rozpływające się w ustach, a kwaśny smak śliwek idealnie komponuje się z gorzką czekoladą. Pychota!
SKŁADNIKI (7 babeczek)
– 4 jaja
– 100 g czekolady 80%*
– 100 g masła
– 70 g śliwek (lub powideł śliwkowych bez cukru)
PRZYGOTOWANIE – babeczki ze śliwkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopnic C.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Jeżeli używamy świeżych śliwek kroimy je w drobną kostkę.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo żółtka, masło i czekoladę. Całość mieszamy do połączenia składników.
Do foremek na muffinki wlewamy po 1,5-2 łyżki masy, a następnie po 1 łyżeczce musu śliwkowego i ponownie 1,5-2 łyżki masy, przykrywając cały mus.
Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
* Najlepiej użyć czekolady bez cukru (słodzoną stewią lub ksylitolem). Makro policzyłam dla zwykłej czekolady z cukrem, dlatego można jeszcze bardziej obniżyć ilość węglowodanów w porcji
Wartość energetyczna całości: 36 g białka, 144 g tłuszczów, 29 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna 1 sztuki: 225 kcal, 5 g białka, 21 g tłuszczów, 4 g węglowodanów przyswajalnych
Babeczki przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto desery.
2 komentarze
Karola
14 marca 2020 o godzinie 23:33Przepyszne-aż trudno uwierzyć, ze bez mąki. Polecam-bardzo proste i pyszne nawet następnego dnia.
jadietetyk
15 marca 2020 o godzinie 10:12Dziękuję 🙂