Mam dla Was przepis na nietuzinkowy obiad niskowęglowodanowy – pieczone udka z kaczki keto z młodą marchewką i cebulą.
Pyszne, soczyste mięso idealnie komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw i świeżego szczypiorku.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 2 udka z kaczki, 420 g
- 4 młode marchewki, 160 g
- 2 średnie cebule, 210 g
- 4 łyżki smalcu gęsiego, 48 g (można zamienić na oliwę lub masło klarowane)
- 1 łyżka oliwy, 10 g
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- przyprawy: pieprz, sól, suszony rozmaryn, suszona bazylia, suszone oregano, papryka słodka, chilli, ziele angielskie, goździki, gorczyca
PRZYGOTOWANIE – udka z kaczki keto
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Oliwę wlewamy do niedużej miseczki i dodajemy wszystkie przyprawy (ja użyłam każdej z wymienionych przypraw po szczypcie). Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Nacieramy mięso marynatą, a na wierzch kładziemy gałązki świeżego tymianku.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy smalec, tak żeby rozsmarować całe dno naczynia i przekładamy do niego mięso skórą do góry. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Marchewki myjemy i kroimy na 3 części. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a szczypiorek drobno siekamy.
Mięso wyciągamy z lodówki, układamy obok warzywa i pieczemy bez przykrycia 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przekładamy porcję na talerz z całą zawartością tłuszczu i sypiemy świeżym szczypiorkiem.
Wartość energetyczna porcji: 635 kcal, 43 g białka, 47 g tłuszczów, 10 g węglowodanów przyswajalnych
Uwaga! Do wyliczeń została uwzględniona waga netto mięsa, czyli waga bez kości – dla jednego udka to około 150 g.
Brak komentarzy