Smaczna i prosta keto zapiekanka jajeczna sprawdzi się idealnie zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Jest to również idealny posiłek dla osób na wegetariańskim wariancie diety ketogeniczej.
Zapiekankę można podawać na ciepło i na zimno.
Pychota! 🙂
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 5 jaj
– 3 garście szpinaku, u mnie 70 g
– 3 ząbki czosnku, u mnie 15 g
– 150 g pieczarek
– 100 g sera (ementaler pełnotłusty)
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1 czerwona cebula, u mnie 80 g
KETO ZAPIEKANKA- PRZYGOTOWANIE
Białka jaj ubijam na sztywną pianę i dodaję żółtka cały czas ubijając. Do masy jajecznej dodaję starty żółty ser i mieszam całość delikatnie.
Rozgrzewam na patelni łyżkę masła i dodaję pokrojony w plastry czosnek i szpinak. Całość duszę na wolnym ogniu około 5 minut. Przyprawiam solą i pieprzem. Całość z patelni wykładam na dno naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni rozgrzewam drugą porcję masła, wrzucam pieczarki i szalotkę pokrojone w plastry i smażę ok 7 minut. Nakładam na szpinak w naczyniu żaroodpornym.
Całość zalewam masą jajeczną.
Keto zapiekankę jajeczną piekę 30 minut w 180 °C.
Zamienniki:
- ser żółty możesz zamienić na parmezan
- pieczarki możesz zamienić na dowolne grzyby leśne
Wartość odżywcza całości: 1100 kcal, 63,2 g białka, 84,7 g tłuszczów, 14,7 g węglowodanów przyswajalnych, 5,5 g błonnika
Wartość energetyczna porcji: 550 kcal, 31,6 g białka, 42,4 g tłuszczów, 7,4 g węglowodanów przyswajalnych, 2,5 g błonnika
Proporcja BTW: 1:1,3:0,2
O diecie keto wegetariańskiej możesz przeczytać w moim artykule Wegetariańska dieta ketogenna + darmowy jadłospis do pobrania
Brak komentarzy