Lubicie czekoladę z malinami? Ja uwielbiam to połączenie! Niestety, większość czekolad dostępnych na sklepowych półkach ma naprawdę kiepski skład – cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, a nawet barwnik koszenilowy, który może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Dlatego chciałbym podzielić się z Wami przepisem na domowe czekoladki z malinami keto! Są nie tylko przepyszna, ale również niskowęglowodanowe, co sprawia, że możecie cieszyć się ich smakiem bez obaw o niekorzystny wpływ na Wasze zdrowie.
SKŁADNIKI/ 4 porcje
- 100 g czekolady 80 %
- 60 g masła
- 100 g mrożonych malin.
PRZYGOTOWANIE – czekoladki z malinami keto
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.
Mrożone maliny blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu.
Do foremek na muffinki (z moich proporcji 4 sztuki) wlewamy po 1,5- 2 łyżki kremu czekoladowego i przekładamy foremki do zamrażalnika na 5 minut.
Foremki wyciągamy z zamrażalnika i nakładamy do każdej porcję malin. Zalewamy pozostałą częścią kremu czekoladowego. Mrozimy przez 10 minut.
Gotowe!
Podajemy od razu po wyciągnięciu z zamrażalnika lub przechowujemy w lodówce.
Wartość energetyczna całości: 980 kcal, 12 g białka, 92 g tłuszczów, 26 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 245 kcal, 3 g białka, 23 g tłuszczów, 6,5 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy