Mam dzisiaj coś dla miłośników serników i chałwy- keto chałwowy sernik na zimno.
Jestem ogromną wielbicielką zarówno sernika, jak i chałwy. Stąd powstał pomysł na takie połączenie smaków na niedzielny deser, który okazał się strzałem w dziesiątkę! 🙂 Ciasto rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie!
SKŁADNIKI/ 8 porcji
Spód sernika
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 50 g czekolady 86%
– 50 g wiórków kokosowych
– 4 jaja
– 80 g masła
– 2 łyżki wody
Masa serowa
– 1 kg twarogu sernikowego 18 %
– 200 ml śmietanki 30%
– 50 g tahini
– 6 łyżeczek żelatyny
– 6 łyżek wody
– ksylitol/erytrytol (opcjonalnie)
KETO CHAŁWOWY SERNIK- PRZYGOTOWANIE
Spód sernika
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.
Do białek dodajemy, żółtka, masło i czekoladę, mąkę, wiórki, wodę i miksujemy delikatnie do połączenia się składników.
Masę przelewamy na wyłożoną papierem tortownicę i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto studzimy.
Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.
Masa serowa
Do miski przekładamy ser i cukier, miksujemy przez kilka minut. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową.
Żelatynę namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy na małym ogniu/mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i przekładamy do pozostałej masy serowej. Całość dokładnie miksujemy.
Masę wylewamy na przestudzone ciasto i polewamy tahini w dowolny w sposób. Tahini możemy dodać również do masy serowej przed dodaniem żelatyny.
Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.
Porcja to 1/8 ciasta.
Wartość energetyczna porcji: 585 kcal, 19 g białka, 53 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych
Uwaga! Wartość makroskładników nie obejmuje słodzików.
3 komentarze
Izabella
26 maja 2023 o godzinie 16:39Dzięki! W 18 cm robiłam z max 0.5 kg sera, więc wolałam się upewnić 🙂
Izabella
25 maja 2023 o godzinie 21:31Hej! A jakiego rozmiaru blachę użyłaś? Z góry dziękuję 🙂
jadietetyk
26 maja 2023 o godzinie 10:10Hej! Tortownicę o średnicy 20 cm, ale może być również 18 cm.