Przepyszne i błyskawiczne keto gofry migdałowe o minimalnej zawartości węglowodanów. Idealne na niskowęglowodanowe śniadanie na słodko.
Gofry przygotowałam bez dodatku mąki kokosowej, dlatego będą idealne dla osób, które nie lubią smaku kokosa.
U mnie z dodatkiem ulubionych powideł śliwkowych bez cukru 🙂
Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI/ 4 małe gofry
- 1 szklanka mąki migdałowej, 110 g
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka erytrytolu lub więcej do smaku, 10 g
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 g
- 1 całe jajko (M)
- 1 żółtko (M)
- ¼ szklanki dowolnego mleka roślinnego, np. mleka migdałowego, około 50 g
- 1 łyżka oliwy lub masła, 10 g
PRZYGOTOWANIE – keto gofry migdałowe
Rozgrzewamy gofrownicę.
Do niewielkiej miski wsypujemy mąkę migdałową, szczyptę soli, erytrytol oraz sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.
Do drugiej większej miski wbijamy jedno całe jajko i jedno żółtko. Wlewamy mleko. Całość mieszamy i stopniowo wsypujemy mieszankę z mąką migdałową. Mieszamy dokładnie, aż masa będzie gładka. Możemy w tym celu posłużyć się mikserem. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodajemy jeszcze kilka łyżek mleka. Konsystencja ciasta zależy w dużej mierze od jakości mąki migdałowej.
Płytki gofrownicy skrapiamy oliwą lub smarujemy masłem. Wlewamy niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Zamykamy gofrownicę i pieczemy gofry około 5 minut – czas w dużej mierze zależy od rodzaju i mocy gofrownicy, dlatego po kilku minutach zaglądamy, czy gofry się za bardzo nie przypiekają.
W taki sam sposób smażymy pozostałą partię gofrów. Za każdym razem skrapiamy płytki oliwą lub smarujemy masłem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub zimno. Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 1022 kcal, 44 g białka, 86 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 16 g błonnika
Wartość odżywcza 1 sztuki: 256 kcal, 11 g białka, 21,5 g tłuszczu, 2,5 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Brak komentarzy