Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Przepisy / Zupy

Krem z groszku z mozzarellą (keto, lchf)

krem z groszku z mozzarellą keto jadietetyk zupa

Wstyd się przyznać, ale zielony groszek pokochałam stosunkowo niedawno. I choć zawsze lubiłam świeży w czerwcu lub lipcu, poza sezonem nigdy go nie jadłam. Na myśl przychodził mi zawsze groszek konserwowy, którego smak znacząco odbiega od świeżego. I w końcu całkiem przez przypadek kupiłam mrożony groszek. Ku mojemu zaskoczeniu dodany do potrawy smakował rewelacyjnie! Prawie tak samo, jak ten latem. Od tamtego momentu groszek bardzo często gości w mojej kuchni – w curry, gulaszach warzywnych i w zupach. Dlatego dzielę się z Wami przepisem na krem z groszku z mozzarellą.

Jeżeli mamy w lodówce trochę rosołu lub bulionu, przygotowanie zupy trwa zaledwie 10 minut. W wersji wegetariańskiej do kremu możemy wykorzystać gorącą wodę lub bulion warzywny.

SKŁADNIKI/ 3 porcje

  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku, 280 g
  • 1,5 szklanki bulionu*, 350 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 2 ząbki czosnku, 10 g
  • 1 mozzarella, 120 g
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • opcjonalnie świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE – krem z groszku z mozzarellą

Czosnek obieramy i drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę i dusimy czosnek przez 1-2 minuty. Wsypujemy groszek i zalewamy całość wrzącym bulionem.

Gotujemy 5-6 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu i całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i blendujemy na gładki krem.

Podajemy z pokrojoną w kostkę mozzarellą i listkami świeżej bazylii.

Wartość odżywcza całości: 910 kcal, 60 g białka, 53 g tłuszczu, 39 g węglowodanów przyswajalnych, 19 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 303 kcal, 20 g białka, 18 g tłuszczu, 13 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika

*w obliczeniach wzięłam pod uwagę bulion drobiowo-wołowy

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto zupy.

2 komentarze

  • dorota
    30 marca 2023 o godzinie 12:30

    Hej. Troche nie rozumiem tego podsuwania wartości. Całość 910 kcl, wiec nie mozliwe jeśli dzielisz na 3 żeby jedna porcja miala 455 kcl.
    Przepis wyglada zachecajaco. Chyba dzis wyprubuje 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      30 marca 2023 o godzinie 12:43

      Cześć! Dziękuję, że zauważyłaś – przepis jest na trzy porcje, ale w obliczenia wkradł się błąd. Już poprawiłam 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz

Zostaw komentarz

0