Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Zupa rybna z groszkiem (keto, lchf)

Bardzo zdrowa, aromatyczna i rozgrzewająca zupa rybna z groszkiem w wersji keto. Idealna na zimowy obiad, a nawet świąteczny stół.

Osoby, które lubią kuchnię indyjską mogą wzbogacić smak zupy ostrą pastą curry.

Przepychota! 🙂

SKŁADNIKI/ 2 porcje

Ryba

  • 300 g białej ryby (u mnie polędwica z dorsza czarnego)
  • 1 mała papryczka chilli, 4 g
  • garść świeżej kolendry
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki na zupę

  • kawałek świeżego imbiru, 10 g
  • 1 mała szalotka, 20 g
  • 1/2 małego pora, 60 g
  • 2 ząbki czosnku, 10 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
  • sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka i ostra, kumin
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 szklanki wcześniej przygotowanego bulionu rybnego, ewentualnie wody
  • 60 g groszku mrożonego

PRZYGOTOWANIE – zupa rybna z groszkiem keto

Ryba

Umytą i dokładnie osuszoną rybę kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miseczki.

Papryczkę chilli kroimy w plasterki. Garść kolendry drobno siekamy, połowę odstawiamy na bok, a drugą dodajemy do ryby wraz z papryczką.

Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu i całość mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.

Zupa

Imbir, szalotkę, por i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane składniki. Dusimy całość około 3 minut ciągle mieszając. Dodajemy szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu, papryki słodkiej i ostrej oraz mielonego kuminu.

Wlewamy pomidory i gotujemy całość 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy 2 szklanki wcześniej przygotowanego bulionu rybnego (na przykład z tego przepisu) lub wody. Gotujemy kolejne 10 minut.

Do zupy dodajemy mrożony groszek i gotujemy 5-6 minut (do miękkości groszku). Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną rybę wraz z kolendrą i papryczką chilli. Gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty.

Zupę podajemy posypaną pozostałą ilością świeżej kolendry.

Smacznego! 🙂

Wartość odżywcza całości*: 804 kcal, 66 g białka, 44 g tłuszczu, 28 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 402 kcal, 33 g białka, 22 g tłuszczu, 14 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

*makro policzone dla zupy przygotowanej na wodzie, bez bulionu rybnego

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz

    0