Najlepszy dodatek do placuszków i naleśników – krem keto nutella, który został już wielokrotnie przetestowany przez moich Podopiecznych. Czekoladowy, słodki, idealny, a do tego bardzo prosty w wykonaniu.
Do przygotowania kremu użyłam świeżych orzechów laskowych – nieprażonych i nieobranych. Obranie orzechów powoduje, że krem jest słodszy i bardziej jedwabisty, ale nie jest to możliwe bez ich wcześniejszego uprażenia. Prażenie orzechów i pestek nie należy do najzdrowszych zabiegów, dlatego postanowiłam, że zaryzykuję i przygotuję krem z orzechów w skórkach. Na szczęście wyszedł rewelacyjny. 🙂
SKŁADNIKI
- 90 g orzechów laskowych
- 100 g czekolady 80%
- 30 g masła
- 1 łyżka mleczka koksowego lub śmietanki 30%, 10 g
- 1 łyżeczka miodu, 12 g lub erytrytol
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE – KREM KETO NUTELLA
Orzechy laskowe wkładamy do robota kuchennego/malaksera i miksujemy, aż nabiorą konsystencji mała orzechowego.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki przekładamy do orzechów i całość miksujemy do połączenia się składników.
Krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Pamiętamy jednak, żeby wyjąć go z lodówki odpowiednio wcześniej przed dodaniem go placuszków lub naleśników.
Wartość odżywcza w 100 g kremu: 578 kcal, 10 g białka, 52 g tłuszczu, 14 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika (z dodatkiem miodu)
Placuszki ze zdjęcia przygotowałam według tego przepisu – Placuszki bez mąki (keto, lchf). Poza kremem czekoladowym, do placuszków dodałam maliny, wiórki kokosowe i tahini.
Polecam! Rewelacyjne połączenie. 🙂
Brak komentarzy