Mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne i sycące danie – sałatka z bobem w roli głównej.
Bób to jeden z tych produktów, na które czekam z utęsknieniem. Ugotowany z dodatkiem masła i soli kojarzy mi się z wakacjami. W takiej formie jest zdecydowanie najsmaczniejszy, ale w sałatce sprawdza się równie dobrze. 🙂 Ja zdecydowałam się połączyć go z innymi warzywami, serem mozzarella, ziołami i aromatycznym sosem. Wyszła rewalacja! Sałatka jest idealna na lunch, lekką kolację lub jako dodatek do grilla.
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 100 g bobu świeżego lub mrożonego
- 1/2 sera mozzarella, 60 g
- kilka pomidorków koktajlowych, około 50 g
- 1/2 małej cukinii, około 120 g
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- kilka listków bazylii
- garść dowolnego miksu sałat
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- 1 ząbek czosnku, 6 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE – SAŁATKA Z BOBEM KETO
Umyty bób gotujemy w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu około 10-15 minut. Następnie płuczemy i obieramy ze skórki (opcjonalnie). Przekładamy do większej miseczki.
Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, następnie łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Powstały sos wlewamy do miseczki z bobem. Dokładnie mieszamy i dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz.
Mozzarellę kroimy w kostkę, cukinię wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Pomidorki przekrajamy na pół lub zostawiamy w całości. Wrzucamy do bobu, dodajemy sałaty, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy na talerz i posypujemy listkami świeżej bazylii.
Wartość odżywcza: 444 kcal, 20 g białka, 32 g tłuszczu, 15 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na lekkie sałatki.
1 komentarz
Iwona
19 sierpnia 2021 o godzinie 20:37Super sałatka