Sałatka z serem kozim i truskawkami (keto, lchf)

Pyszna, szybka i sezonowa keto sałatka z serem kozim i truskawkami sprawdzi się zarówno na śniadanie białkowo-tłuszczowe jak i lekką kolację. 

Połączenie koziego sera i truskawek okazało się genialne, bardzo orzeźwiające i idealne na gorące dni, w które nie mamy ochoty na gotowanie.

Przyznam szczerze, że to moja ulubiona sałatka w tym sezonie. 

Sałatkę czasami przygotowuję w wersji z winogronem zamiast truskawek. Również polecam! 

SKŁADNIKI

– 60 g sera koziego w roladzie 

– 1 garść roszponki, 25 g

– 5 truskawek, 75 g

– 20 g orzechów włoskich

– 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g

– 5 pomidorków koktajlowych, 75 g

– 2 łyżeczki octu balsamicznego, 10 g 

– opcjonalnie pół łyżeczki miodu, 7 g 

PRZYGOTOWANIE

Ser kroimy w grubsze plastry i grillujemy na patelni grillowej 1-2 minuty. 

Truskawki kroimy wzdłuż na pół. Pomidorki również kroimy na połówki. 

Na talerz przekładamy sałatę, ser, orzechy, pomidorki koktajlowe, truskawki. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym. 

Wersja z miodem 

Osobom, które nie muszą ograniczać węglowodanów do minimum polecam dodać do sałatki odrobinę miodu, sałatka jest wówczas bardziej aromatyczna. Możemy to zrobić w następujący sposób: przed dodaniem orzechów do sałatki, przekładamy je do miseczki i dokładnie mieszamy z miodem. Orzechy w takiej postaci dodajemy do sałatki. 

Smacznego!

Wartość energetyczna całości bez miodu: 510 kcal, 14 g białka, 46 g tłuszczów, 10 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna całości z miodem: 530 kcal, 14 g białka, 46 g tłuszczów, 15 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz