Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Omlet z wędzonym łososiem i serem pleśniowym (keto, lchf)

omlet z łososiem wędzonym keto

Omlet to świetna propozycja na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Jest to szybkie i proste danie, do którego można dodać swoje ulubione dodatki.

Keto omlet z wędzonym łososiem i serem pleśniowym to mocno sycąca i aromatyczna propozycja na śniadanie. U mnie podawany zawsze w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, do której dodaję dodatkową porcję tłuszczu.

A jeśli masz ochotę na omlet na słodko, zerknij na ten przepis KLIK.

SKŁADNIKI/2 porcje

– 5 jaj

– 50 g łososia wędzonego

– 50 g sera Camembert

– 30 g masła klarowanego

– 1 ząbek czosnku, około 6 g

– garść szpinaku, około 30 g

PRZYGOTOWANIE

Szpinak myjemy. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość dusimy na maśle do miękkości listków szpinaku.

Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, a ser kroimy w kostkę.

Jaja wbijamy do głębokiego naczynia. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

Masę wlewamy na rozgrzaną patelnię, na której dusiliśmy szpinak.

Omlet smażymy na małym ogniu około 5 minut, po czym przewracamy na drugą w stronę i smażymy 2-3 minuty lub do zarumienienia się spodu.

Wartość energetyczna całości:  858 kcal, 53 g białka, 70 g tłuszczów, 4 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji:  429 kcal, 26,5 g białka, 35 g tłuszczów, 2 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz