Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Niskowęglowodanowe przekąski z cukinii (keto, lchf)

Moi pacjenci często proszą mnie o przesłanie przepisów na przekąski, które mogą przygotować na różnego rodzaju przyjęcia. Kieruję się wtedy dwoma zasadami:

  1. Osoby na diecie ketogennej mogą zjeść je bez wyrzutów sumienia.
  2. Powinny smakować wszystkim! Nie tylko osobom na diecie.

I tak powstały dwie moje ulubione keto przekąski na bazie cukinii. Pyszne, delikatne i z pewnością zaspokoją każde podniebienie. 

Sezon na cukinię w pełni, dlatego korzystajmy z tego pysznego i zdrowego niskowęglowodanowego warzywa. 

Zapraszam po przepisy!

Przekąska numer 1: Roladki z cukinii z łososiem

SKŁADNIKI (około 12 sztuk)

  • 1 średnia cukinia, u mnie 200 g 
  • 50 g łososia wędzonego
  • 50 g serka śmietankowego 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Cukinię myjemy, obieramy (można pominąć) i kroimy w cienkie podłużne plastry za pomocą obieraczki. 

Rozgrzewamy suchą patelnię i delikatnie podpiekamy każdy plaster z obu stron około 20 sekund. 

Plasterki przekładamy na deskę/talerz. Każde z nich smarujemy delikatnie serkiem, układamy po kawałku łososia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zwijamy w roladki. 

Roladki schładzamy w lodówce. 

Wartość energetyczna porcji:  298 kcal, 17 g białka, 22 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych

Przekąska numer 2: Zapiekana cukinia

SKŁADNIKI

  • 1 duża cukinia, u mnie 360 g 
  • ½ małej czerwonej cebuli, 40 g
  • ½ dużej papryczki chilli, 10 g
  • 2 ząbki czosnku, 10 g
  • 2 łyżki oliwy, 20 g
  • 50 g tartego sera mozzarella 

PRZYGOTOWANIE

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. 

Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy cukinię w plastry nie przecinając do końca. 

Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Chilli myjemy, przecinamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w drobną kosteczkę. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy ser i oliwę. Całość mieszamy. 

Nadzieniem wypełniamy wnęki w cukinii. 

Całość zapiekamy 20 minut. 

Wartość energetyczna porcji: 411 kcal, 18 g białka, 31 g tłuszczów, 15 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz