Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Zupa z dorszem i boczniakami (keto, low carb)

przepis na Zupa z dorszem i boczniakami keto, low carb

Bardzo aromatyczna zupa z dorszem i boczniakami – prosty, szybki i zdrowy obiad na diecie keto, low carb i nie tylko.

Zupa zawiera mnóstwo składników o działaniu przeciwzapalnym, takich jak imbir, czosnek, chilli i oczywiście boczniaki. Boczniaki są uznawana za grzyby lecznicze – wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Mogą ponadto wpływać korzystnie na pracę wątroby, wspierając tym samym detoksykację organizmu. Wiele badań wskazuje również na ich potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

SKŁADNIKI/ 3 porcje

  • 1 niewielki kawałek korzenia imbiru, 15 g
  • 5 małych ząbków czosnku, 15 g
  • 1 mała papryczka chilli, 3 g
  • 1 mała cebula, 70 g
  • 200 g świeżych boczniaków
  • 370 g polędwicy z dorsza
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, kurkuma, kumin, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE – zupa z dorszem i boczniakami

Imbir, czosnek oraz cebulę obieramy i drobno siekamy. Chilli przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i również drobno siekamy.

Boczniaki oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń, płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w większe paski lub kostkę. Ja przygotowując zupę, kroję dorsza na dość duże kawałki, mniej więcej 3-centymetrowe.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy imbir, czosnek, cebulę oraz chilli. Dodajmy sporą szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu, kurkumy, kuminu i gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Następnie wrzucamy boczniaki i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając.

Do warzyw i boczniaków wlewamy passatę oraz mleczko kokosowe, całość mieszamy, doprawiamy solą do smaku i zagotowujemy. Do gotującego się sosu wrzucamy kawałki ryby, ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Smacznego!

Wartość odżywcza całości: 1259 kcal, 84 g białka, 83 g tłuszczu, 36 g węglowodanów przyswajalnych, 16 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 420 kcal, 28 g białka, 28 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz

    0