Bardzo aromatyczna zupa z dorszem i boczniakami – prosty, szybki i zdrowy obiad na diecie keto, low carb i nie tylko.
Zupa zawiera mnóstwo składników o działaniu przeciwzapalnym, takich jak imbir, czosnek, chilli i oczywiście boczniaki. Boczniaki są uznawana za grzyby lecznicze – wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Mogą ponadto wpływać korzystnie na pracę wątroby, wspierając tym samym detoksykację organizmu. Wiele badań wskazuje również na ich potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
SKŁADNIKI/ 3 porcje
- 1 niewielki kawałek korzenia imbiru, 15 g
- 5 małych ząbków czosnku, 15 g
- 1 mała papryczka chilli, 3 g
- 1 mała cebula, 70 g
- 200 g świeżych boczniaków
- 370 g polędwicy z dorsza
- 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
- 350 g passaty pomidorowej
- 200 ml mleczka kokosowego
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, kurkuma, kumin, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE – zupa z dorszem i boczniakami
Imbir, czosnek oraz cebulę obieramy i drobno siekamy. Chilli przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion i również drobno siekamy.
Boczniaki oczyszczamy z ewentualnych zanieczyszczeń, płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w większe paski lub kostkę. Ja przygotowując zupę, kroję dorsza na dość duże kawałki, mniej więcej 3-centymetrowe.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy imbir, czosnek, cebulę oraz chilli. Dodajmy sporą szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu, kurkumy, kuminu i gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Następnie wrzucamy boczniaki i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając.
Do warzyw i boczniaków wlewamy passatę oraz mleczko kokosowe, całość mieszamy, doprawiamy solą do smaku i zagotowujemy. Do gotującego się sosu wrzucamy kawałki ryby, ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 1259 kcal, 84 g białka, 83 g tłuszczu, 36 g węglowodanów przyswajalnych, 16 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 420 kcal, 28 g białka, 28 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Brak komentarzy