Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Zielona szakszuka (keto, lchf)

zielona szakszuka keto low carb jadietetyk przepis

Szakszuka to popularne danie z Bliskiego Wschodu, które składa się z jajek smażonych w sosie pomidorowym z dodatkiem intensywnych przypraw, takich jak kumin. Choć uwielbiam ją właśnie w oryginalnej wersji, postanowiłam spróbować szakszuki na zielono, czyli bez pomidorów, ale z dodatkiem innych warzyw. Moją szakszukę przygotowałam z cukinii, szpinaku, cebuli, czosnku, kiełków i bazylii. No i wyszła z tego prawdziwa uczta dla podniebienia! 🙂 Zielona szakszuka jest bardzo delikatną i lekką potrawą. Sprawdzi się idealnie na zdrowe i wysokoodżywcze śniadania lub kolację.

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 3 jaja (M)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
  • 1 mała cukinia lub 1/2 dużej (około 200 g netto)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, 35 g
  • 1 ząbek czosnku, 6 g
  • 2 garście szpinaku, około 60 g
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka dowolnych kiełków, u mnie ze słonecznika
  • szczypta soli, pieprzu, kuminu i chilli

PRZYGOTOWANIE – zielona szakszuka

Cukinię dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.

Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy czosnek, smażymy jeszcze minutę i dodajemy cukinię. Mieszamy całość i smażymy kolejną minutę. Dodajemy szpinak, szczyptę soli, pieprzu, kuminu i chilli, ponownie mieszamy i robimy trzy wgłębienia w powstałym sosie. Wbijamy w nie po jednym jajku.

Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy całość bez mieszania około 6 minut lub do ścięcia białek.

Gotową potrawę posypujemy kiełkami i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo całość możemy skropić olejem MCT i posypać ulubionym serem, np. serem feta lub parmezanem.

Wartość odżywcza 1 porcji: 541 kcal, 24 g białka, 45 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz