Szakszuka to popularne danie z Bliskiego Wschodu, które składa się z jajek smażonych w sosie pomidorowym z dodatkiem intensywnych przypraw, takich jak kumin. Choć uwielbiam ją właśnie w oryginalnej wersji, postanowiłam spróbować szakszuki na zielono, czyli bez pomidorów, ale z dodatkiem innych warzyw. Moją szakszukę przygotowałam z cukinii, szpinaku, cebuli, czosnku, kiełków i bazylii. No i wyszła z tego prawdziwa uczta dla podniebienia! 🙂 Zielona szakszuka jest bardzo delikatną i lekką potrawą. Sprawdzi się idealnie na zdrowe i wysokoodżywcze śniadania lub kolację.
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 3 jaja (M)
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- 1 mała cukinia lub 1/2 dużej (około 200 g netto)
- 1/2 małej czerwonej cebuli, 35 g
- 1 ząbek czosnku, 6 g
- 2 garście szpinaku, około 60 g
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka dowolnych kiełków, u mnie ze słonecznika
- szczypta soli, pieprzu, kuminu i chilli
PRZYGOTOWANIE – zielona szakszuka
Cukinię dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.
Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy czosnek, smażymy jeszcze minutę i dodajemy cukinię. Mieszamy całość i smażymy kolejną minutę. Dodajemy szpinak, szczyptę soli, pieprzu, kuminu i chilli, ponownie mieszamy i robimy trzy wgłębienia w powstałym sosie. Wbijamy w nie po jednym jajku.
Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy całość bez mieszania około 6 minut lub do ścięcia białek.
Gotową potrawę posypujemy kiełkami i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo całość możemy skropić olejem MCT i posypać ulubionym serem, np. serem feta lub parmezanem.
Wartość odżywcza 1 porcji: 541 kcal, 24 g białka, 45 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika
Brak komentarzy