Szukasz idealnego przepisu na wątróbkę? Jesteś w dobrym miejscu 🙂 Wątróbka z warzywami to zdecydowanie najlepsza wątróbka, jaką jadłam!
Smak wątróbki w tym przepisie nie jest mocno wyczuwalny, dlatego może być on dobrym pomysłem, dla osób, które wątróbki nie lubią, ale chcą się do niej przekonać. A ponadto takie połączenie to prawdziwa bomba składników odżywczych – żelaza, witamin z grupy B, witaminy C, cynku i błonnika. Nic, tylko próbować 🙂
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 300 g wątróbki z indyka (ewentualnie z kurczaka, choć ta z indyka ma o niebo lepszy smak)
- 3 łyżki oliwy, 30 g
- 1 łyżka masła, 15 g
- 1 czerwona papryka, 150 g
- 0,5 małej cebuli, 35 g
- 2 małe ząbki czosnku, 6 g
- niewielki kawałek papryczki chilli, 4 g
- 4 łyżki mrożonego groszku, 80 g
- 50 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 8 g
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, suszone oregano
- opcjonalnie sezam i czarnuszka do posypania (niewliczone w makro)
PRZYGOTOWANIE – wątróbka z warzywami
Wątróbkę dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z żyłek. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę, chilli również w kostkę, ale bardzo drobną.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Dusimy na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wrzucamy wątróbkę i smażymy do zarumienienia (około 5-6 minut). Dodajemy masło, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i suszonym oregano. Chwilę dusimy (do rozpuszczenia masła). Dodajemy paprykę, mrożony groszek, chilli oraz czosnek, podsmażamy chwilę i wlewamy bulion lub wodę. Dusimy całość przez około 5 minut, aż papryka i groszek delikatnie zmiękną.
Gotowe danie posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy np. z kapustą kiszoną.
Ja do całości dodaję jeszcze trochę sezamu i czarnuszki. Polecam spróbować 🙂
Wartość odżywcza całości: 926 kcal, 66 g białka, 62 g tłuszczu, 20 g węglowodanów przyswajalnych, 12 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 463 kcal, 33 g białka, 31 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika
Brak komentarzy