Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Przepisy / Śniadania

Szakszuka z serem feta (keto, lchf)

Szakszuka z serem feta (keto, lchf) jadietetyk

Jeśli szukacie przepisu na zdrowe keto śniadanie, które rozgrzeje Was w jesienne i zimowe poranki – szakszuka z serem feta sprawdzi się idealnie!

Szakszuka to jajka smażone na patelni w pomidorowym sosie. Jednym z największych uroków szakszuki jest możliwość dostosowania jej do własnych potrzeb – można do niej wrzucić ulubione dodatki: zioła, przyprawy, inne warzyw, sery czy wędliny.

Poniżej dzielę się moją ulubioną wersją szakszuki – koniecznie z płynnym żółtkiem, dodatkiem mocno rozgrzewających przypraw, cebuli, czosnku i sera feta 🙂

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 2 małe ząbki czosnku, 6 g
  • 0,5 małej cebuli, 35 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 200 g pomidorów z puszki lub 300 g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 50 g sera feta
  • 2 jajka (M)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 4 g
  • przyprawy: po szczypcie soli, pieprzu, chilli, kurkumy, kuminu i gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE – szakszuka z serem feta

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Pietruszkę również drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy często mieszając około 1 minuty. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Wrzucamy pomidory, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy całość 3-4 minuty.

W powstałym sosie robimy dwa wgłębienia i wbijamy w nie po jednym jajku. Przykrywamy całość pokrywką i gotujemy bez mieszania na średnim ogniu 4-6 minut (do momentu ścięcia się białek).

Wyłączamy ogień, posypujemy całość serem feta, ponownie przykrywamy pokrywą i zostawiamy tak szkaszukę na 1 minutę, żeby ser delikatnie wtopił się w sos.

Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji: 507 kcal, 25 g białka, 39 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajanych, 4 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz

    0