Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Serowa zapiekanka z kalafiora (keto, lchf)

Serowa zapiekanka z kalafiora (keto, lchf)

Bardzo prosta i niesamowicie aromatyczna serowa zapiekanka z kalafiora z dodatkiem szpinaku. Bogata w błonnik i związki wspierające detoks wątrobowy, takie jak kwas D-glukarowy, kwercetyna i związki siarki zawarte w kalafiorze oraz cebuli i czosnku. Idealna na letni wegetariański obiad lub kolację.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

  • 0,5 kalafiora, 400 g
  • 1 mała cebula, 70 g
  • 2 ząbki czosnku, 6 g
  • 3 garście szpinaku, 90 g
  • 2 łyżki oliwy, 20 g
  • 1 łyżka masła, 10 g
  • 100 g sera cheddar
  • 1 łyżka śmietany 18%, 25 g
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, papryka słodka i ostra, suszony czosnek
  • opcjonalnie posiekana pietruszka

PRZYGOTOWANIE – serowa zapiekanka z kalafiora

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (funkcja góra-dół).

Kalafior myjemy i dzielimy na drobne różyczki. Szpinak myjemy i osuszamy. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem i wrzucamy czosnek oraz cebulę. Smażymy ciągle mieszając około 1 minuty, następnie wrzucamy szpinak. Dusimy około 3-4 minut, aż liście szpinaku zmiękną. W międzyczasie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz suszonym czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora. Całość dusimy jeszcze 1 minutę. Wyłączamy ogień, dodajemy ser oraz śmietanę i całość dokładnie mieszamy.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 25 minut.

Gotową potrawę posypujemy posiekaną pietruszką, bazylią lub koperkiem.

Wartość odżywcza całości: 854 kcal, 41 g białka, 66 g tłuszczów, 17 g węglowodanów przyswajalnych, 14 g błonnika

Wartość odżywcza porcji: 427 kcal, 20,5 g białka, 33 g tłuszczów, 8,5 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz