Bardzo prosta i niesamowicie aromatyczna serowa zapiekanka z kalafiora z dodatkiem szpinaku. Bogata w błonnik i związki wspierające detoks wątrobowy, takie jak kwas D-glukarowy, kwercetyna i związki siarki zawarte w kalafiorze oraz cebuli i czosnku. Idealna na letni wegetariański obiad lub kolację.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 0,5 kalafiora, 400 g
- 1 mała cebula, 70 g
- 2 ząbki czosnku, 6 g
- 3 garście szpinaku, 90 g
- 2 łyżki oliwy, 20 g
- 1 łyżka masła, 10 g
- 100 g sera cheddar
- 1 łyżka śmietany 18%, 25 g
- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, papryka słodka i ostra, suszony czosnek
- opcjonalnie posiekana pietruszka
PRZYGOTOWANIE – serowa zapiekanka z kalafiora
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (funkcja góra-dół).
Kalafior myjemy i dzielimy na drobne różyczki. Szpinak myjemy i osuszamy. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem i wrzucamy czosnek oraz cebulę. Smażymy ciągle mieszając około 1 minuty, następnie wrzucamy szpinak. Dusimy około 3-4 minut, aż liście szpinaku zmiękną. W międzyczasie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz suszonym czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora. Całość dusimy jeszcze 1 minutę. Wyłączamy ogień, dodajemy ser oraz śmietanę i całość dokładnie mieszamy.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 25 minut.
Gotową potrawę posypujemy posiekaną pietruszką, bazylią lub koperkiem.
Wartość odżywcza całości: 854 kcal, 41 g białka, 66 g tłuszczów, 17 g węglowodanów przyswajalnych, 14 g błonnika
Wartość odżywcza porcji: 427 kcal, 20,5 g białka, 33 g tłuszczów, 8,5 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
Brak komentarzy