Keto sałatka ze szparagami, serem feta i malinami to istne niebo na talerzu! Sałatka jest lekka, orzeźwiająca, idealna na upalne dni.
Ja wprost uwielbiam szparagi! Jestem zdecydowanie fanką tych zielonych, delikatniejszych w smaku.
Poza wyjątkowym smakiem, szparagi to źródło wielu witamin, minerałów, a związki w nich zawarte wspomagają pracę nerek i wątroby. Sezon na nie trwa zdecydowanie za krótko, więc korzystajmy z nich, ile się da! 🙂
SKŁADNIKI/1 porcja
- 250 g zielonych szparagów
- 100 g sera feta
- 50 g malin
- 1 garść młodych listków lub miksu sałat
- 1 łyżka pestek dyni, 10 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
- 1 łyżeczka octu balsamicznego, 5 g
- kilka listków świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE- KETO SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
Zielone szparagi przyrządza się prosto i szybko- wystarczy odciąć ich twarde końcówki (ok. ⅓ dołu) i ugotować. Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty w pozycji pionowej. Studzimy i kroimy na 3 części.
Ser feta kroimy w kostkę.
Na talerzu rozkładamy młode listki lub miks sałat. Dodajemy pokrojone szparagi, ser i maliny.
Całość skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posypujemy pestkami dyni i listkami świeżej bazylii.
Gotowe 🙂
Wartość odżywcza: 443 kcal, 25 g białka, 31 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika pokarmowego
Zamienniki:
- szparagi idealnie komponują się również z serem mozzarella, więc fetę możemy zamienić na mozzarellę, uwzględniając, że kaloryczność całej sałatki będzie inna
- oliwę z oliwek możemy zamienić na olej o orzechowym smaku np. olej z pestek dyni, lnianki lub nasion konopi, który dodatkowo podkreśli smak pozostałych składników
- maliny możemy zamienić na inne owoce jagodowe o lekko kwaśnym smaku
Jeżeli jesteś fanem owoców w sałatce sprawdź koniecznie przepis na sałatkę z prosciutto i borówką.
Brak komentarzy