Odżywcza i bardzo sycąca keto sałatka z tuńczykiem i jajkiem, którą możesz przygotować na śniadanie lub wziąć ze sobą na wynos. Sałatka zawiera źródła pełnowartościowego białka, zdrowe tłuszcze i solidną porcję warzyw.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 100 g tuńczyka z wody (po odsączeniu)
- 4 jajka (M)
- 1 średnia papryka zielona, 200 g
- 0.5 średniej czerwonej cebuli, 50 g
- 2 małe ogórki kiszone lub małosolne, 100 g
- 1 średnie awokado, 120 g
- 30 g twardego sera, u mnie parmezan
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
- 1 łyżeczka musztardy, 10 g
- przyprawy: szczypta świeżo mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE – sałatka z tuńczykiem i jajkiem
Tuńczyka odsączamy z wody i przekładamy do miski.
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę, ogórki i obrane awokado również kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli nie spożywasz nabiału, ser możesz pominąć.
Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do tuńczyka. Następnie wlewamy oliwę oraz sok z cytryny i dodajemy musztardę. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy świeżo mielony pieprzem do smaku.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem gotowa! Smacznego 🙂
Sałatkę można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Wartość odżywcza całości: 996 kcal, 65 g białka, 70 g tłuszczu, 19 g węglowodanów przyswajalnych, 15 g błonnika
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: 498 kcal, 33 g białka, 35 g tłuszczu, 10 g węglowodanów przyswajalnych, 8 g błonnika
Brak komentarzy