Pyszna, szybka i sezonowa keto sałatka z serem kozim i truskawkami sprawdzi się zarówno na śniadanie białkowo-tłuszczowe jak i lekką kolację.
Połączenie koziego sera i truskawek okazało się genialne, bardzo orzeźwiające i idealne na gorące dni, w które nie mamy ochoty na gotowanie.
Przyznam szczerze, że to moja ulubiona sałatka w tym sezonie.
Sałatkę czasami przygotowuję w wersji z winogronem zamiast truskawek. Również polecam!
SKŁADNIKI
– 60 g sera koziego w roladzie
– 1 garść roszponki, 25 g
– 5 truskawek, 75 g
– 20 g orzechów włoskich
– 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
– 5 pomidorków koktajlowych, 75 g
– 2 łyżeczki octu balsamicznego, 10 g
– opcjonalnie pół łyżeczki miodu, 7 g
PRZYGOTOWANIE
Ser kroimy w grubsze plastry i grillujemy na patelni grillowej 1-2 minuty.
Truskawki kroimy wzdłuż na pół. Pomidorki również kroimy na połówki.
Na talerz przekładamy sałatę, ser, orzechy, pomidorki koktajlowe, truskawki. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym.
Wersja z miodem
Osobom, które nie muszą ograniczać węglowodanów do minimum polecam dodać do sałatki odrobinę miodu, sałatka jest wówczas bardziej aromatyczna. Możemy to zrobić w następujący sposób: przed dodaniem orzechów do sałatki, przekładamy je do miseczki i dokładnie mieszamy z miodem. Orzechy w takiej postaci dodajemy do sałatki.
Smacznego!
Wartość energetyczna całości bez miodu: 510 kcal, 14 g białka, 46 g tłuszczów, 10 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna całości z miodem: 530 kcal, 14 g białka, 46 g tłuszczów, 15 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy