Menu
Kolacje / Przepisy / Sałatki / Śniadania

Sałatka z ricottą i borówką (keto, lchf)

keto sałatka z ricottą

Keto sałatka z ricottą, awokado i borówką to bomba smakowa i odżywcza! W sałatce znajdziesz sporą ilość związków przeciwzapalnych, antyoksydantów i kwasów jednonienasyconych, z których niewątpliwie ucieszy się Twoja mikroflora jelitowa. Bo przecież dieta ketogeniczna to nie tylko tłuste mięcho i masło, o czym już pewnie wiesz, śledząc mojego bloga. 🙂

Do sałatki wykorzystałam ser Ricotta Salata, który smakuje świetnie w towarzystwie borówek, ale idealnie sprawdzi się również świeża Ricotta.

SKŁADNIKI/ 1 PORCJA

  • 1/2 małego awokado, 50 g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • 50 g sera Ricotta Salata
  • 1 garść roszponki, 20 g
  • 30 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g
  • 1/2 łyżeczki sosu balsamicznego lub octu balsamicznego
  • 2 łyżki pestek dyni (nieprażonych), 20 g
  • 1 łyżka dowolnych kiełków, u mnie z rzodkiewki
  • kilka listków świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE – keto sałatka z ricottą, awokado i borówką

Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Ser kroimy w kostkę.

Roszponkę myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu lub półmisku, dodajemy awokado, ser, borówki.

Całość skrapiamy oliwą, sosem balsamicznym i posypujemy pestkami dyni, kiełkami i listkami świeżej mięty.

Gotowe. Smacznego!

Wartość odżywcza porcji: 554 kcal, 17 g białka, 48 g tłuszczu, 11 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto sałatki idealne na lato – KLIK.

3 komentarze

Zostaw komentarz