Sałatka z pieczonym kurczakiem i awokado to kolejna propozycja na sycący i wysokobiałkowy posiłek na diecie keto lub low carb. To bardzo proste, ale efektywne połączenie smaków – soczysty kurczak, awokado, czerwona cebula i natka pietruszki. W całość danie łączy sos na bazie jogurtu i majonezu.
Sałatka sprawdzi się świetnie na śniadanie, kolację lub posiłek do lunchboxa.
SKŁADNIKI
- 1 pierś z kurczaka, 200 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
- 1 małe awokado, 80 g
- 0.5 małej czerwonej cebuli, 35 g
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 8 g
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, 25 g
- 1 łyżka majonezu, 25 g
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka i ostra, suszony czosnek, rozmaryn i oregano
PRZYGOTOWANIE – sałatka z pieczonym kurczakiem i awokado
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mięso myjemy i osuszamy.
Oliwę z oliwek wlewamy do niewielkiej miseczki i łączymy ze szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu, papryki słodkiej i ostrej, suszonego czosnku, rozmarynu oraz oregano. Powstałą marynatą nacieramy mięso z każdej strony.
Przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy mięso na 5 minut, a następnie kroimy w drobne paski lub kostkę i przekładamy do miski. Do przepisu możemy wykorzystać również gotowane lub smażone mięso.
Awokado obieramy i kroimy w plastry, cebulę również obieramy i drobno siekamy. Pokrojone składniki dodajemy do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki, jogurtem i majonezem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Wartość odżywcza: 643 kcal, 47 g białka, 45 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
Brak komentarzy