Lato to idealny czas na korzystanie z dobrodziejstw sezonowych warzyw, również na keto!
Dla mnie sałatki są najlepszym sposobem na dużą ilość warzyw w diecie. Odpowiednio skomponowana sałatka jest pełnowartościowym posiłkiem i zawiera wszystkie składniki odżywcze, błonnik oraz substancje antyoksydacyjne.
Na blogu znajdziecie kilka pomysłów na sałatki KLIK, a dzisiaj dorzucam kolejny przepis- tym razem na sałatkę z łososiem i mozzarellą.
Smacznego!
SKŁADNIKI/ porcja
– 50 g wędzonego łososia
– 60 g mozzarelli z zalewy
– 100 g papryki zielonej
– 100 g ogórków gruntowych
– 20 g młodej cebuli
– garść roszponki
– 5 czarnych oliwek, 13 g
– 1 łyżka dowolnych pestek, u mnie mieszanka pestek dyni, słonecznika i orzeszków pinii, 10 g
– 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
– 1 łyżeczka octu balsamicznego, 6 g
PRZYGOTOWANIE
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Ogórki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w półksiężyce i oliwki również w plasterki.
Łączymy wszystkie przygotowane składniki z roszponką, pestkami i oliwą. Całość mieszamy i polewamy octem balsamicznym.
Wartość energetyczna porcji: 616 kcal, 27 g białka, 52 g tłuszczów, 10 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy