Menu
Kolacje / Przepisy / Sałatki / Śniadania

Sałatka z łososiem i mozzarellą (keto, lchf)

keto sałatka łosoś mozzarella

Lato to idealny czas na korzystanie z dobrodziejstw sezonowych warzyw, również na keto!

Dla mnie sałatki są najlepszym sposobem na dużą ilość warzyw w diecie. Odpowiednio skomponowana sałatka jest pełnowartościowym posiłkiem i zawiera wszystkie składniki odżywcze, błonnik oraz substancje antyoksydacyjne.

Na blogu znajdziecie kilka pomysłów na sałatki KLIK, a dzisiaj dorzucam kolejny przepis- tym razem na sałatkę z łososiem i mozzarellą.

Smacznego!

SKŁADNIKI/ porcja

– 50 g wędzonego łososia

– 60 g mozzarelli z zalewy

– 100 g papryki zielonej

– 100 g ogórków gruntowych

– 20 g młodej cebuli

– garść roszponki

– 5 czarnych oliwek, 13 g

– 1 łyżka dowolnych pestek, u mnie mieszanka pestek dyni, słonecznika i orzeszków pinii, 10 g

– 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g

– 1 łyżeczka octu balsamicznego, 6 g

PRZYGOTOWANIE

Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Ogórki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w półksiężyce i oliwki również w plasterki.

Łączymy wszystkie przygotowane składniki z roszponką, pestkami i oliwą. Całość mieszamy i polewamy octem balsamicznym.

Wartość energetyczna porcji: 616 kcal, 27 g białka, 52 g tłuszczów, 10 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz