Przepyszna keto sałatka z krewetką i awokado z sosem na bazie jogurtu greckiego i oliwy z oliwek. Idealna na lunch lub lekką kolację. Smakuje wyśmienicie zarówno z krewetkami na ciepło, jak i na zimno.
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 100 g krewetek
- 1 ząbek czosnku, 6 g
- 1 łyżka masła klarowanego, 10 g
- 3 małe ogórki gruntowe, 100 g
- 1/2 awokado, 70 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
- 2 łyżki jogurtu greckiego 10%, 40 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 8 g
- garść pokrojonej sałaty lodowej, 30 g
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE- KETO SAŁATKA Z KREWETKĄ I AWOKADO
Krewetki myjemy, oczyszczamy i obieramy, zostawiając tylko ogonki. Smażymy na maśle wraz z drobno posiekanym czosnkiem około 5-7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ogórki myjemy, ewentualnie obieramy i kroimy w kostkę. Obrane awokado kroimy w plastry.
Oliwę, jogurt i sok z cytryny łączymy i dokładnie mieszamy.
Szczypiorek drobno siekamy
Na talerzu układamy sałatę, krewetki, ogórki oraz awokado.
Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wartość odżywcza porcji: 475 kcal, 27 g białka, 35 g tłuszczu, 11 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Zamienniki:
- sałatka smakuje równie rewelacyjne, jeżeli ogórka zamienimy na surową lub grillowaną cukinię
Sprawdź koniecznie pozostałe keto przepisy z krewetkami w roli głównej KLIK.
Brak komentarzy