Menu
Kolacje / Przepisy / Sałatki / Śniadania

Sałatka z krewetką i awokado (keto, lchf)

keto sałatka z krewetką i awokado dieta ketogeniczna przepisy jadietetyk

Przepyszna keto sałatka z krewetką i awokado z sosem na bazie jogurtu greckiego i oliwy z oliwek. Idealna na lunch lub lekką kolację. Smakuje wyśmienicie zarówno z krewetkami na ciepło, jak i na zimno.

SKŁADNIKI/ 1 porcja

  • 100 g krewetek
  • 1 ząbek czosnku, 6 g
  • 1 łyżka masła klarowanego, 10 g
  • 3 małe ogórki gruntowe, 100 g
  • 1/2 awokado, 70 g
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 10%, 40 g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 8 g
  • garść pokrojonej sałaty lodowej, 30 g
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE- KETO SAŁATKA Z KREWETKĄ I AWOKADO

Krewetki myjemy, oczyszczamy i obieramy, zostawiając tylko ogonki. Smażymy na maśle wraz z drobno posiekanym czosnkiem około 5-7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ogórki myjemy, ewentualnie obieramy i kroimy w kostkę. Obrane awokado kroimy w plastry.

Oliwę, jogurt i sok z cytryny łączymy i dokładnie mieszamy.

Szczypiorek drobno siekamy

Na talerzu układamy sałatę, krewetki, ogórki oraz awokado.

Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy szczypiorkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Wartość odżywcza porcji: 475 kcal, 27 g białka, 35 g tłuszczu, 11 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika

Zamienniki:

  • sałatka smakuje równie rewelacyjne, jeżeli ogórka zamienimy na surową lub grillowaną cukinię

Sprawdź koniecznie pozostałe keto przepisy z krewetkami w roli głównej KLIK.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz