Bardzo prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu keto sałatka z jajkiem, kabanosem i groszkiem. Sałatkę można zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy lub przygotować na szybkie, sycące śniadanie 😉
Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI/2 porcje
- 3 jajka (M)
- 1/2 małej cebuli czerwonej, 20 g
- 1 duży kabanos lub kilka mniejszych, 50 g
- 60 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
- 40 g sera żółtego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub jogurtu skyr, 30 g
- 2 łyżki majonezu, 45 g
- 1 łyżeczka posiekanego koperku, 3 g
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku, 3 g
- przyprawy: szczypta świeżo mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE – sałatka z jajkiem, kabanosem i groszkiem
Jajka gotujemy na twardo (około 8 minut). Następnie odcedzamy, obieramy i kroimy w kostkę.
Jeżeli używamy mrożonego groszku, gotujemy go al dente w wodzie, bez wcześniejszego odmrażania (około 3-4 minuty). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, a kabanosy kroimy w plastry.
Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, majonez, szczyptę świeżo mielonego pieprzu, posiekany koperek oraz szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 890 kcal, 51 g białka, 70 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Wartość odżywcza porcji: 445 kcal, 26 g białka, 35 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
4 komentarze
Monika
12 lutego 2025 o godzinie 19:45Zrobiłam, całkiem smaczna😊 zamiast kabanosa dałam frankfuterki ale zastanawiam się czy chorizo by tutaj nie było dobrym wyborem, aha i jeszcze może rzodkiewka?
jadietetyk
14 lutego 2025 o godzinie 09:01Chorizo na pewno będzie smacznym dodatkiem, tylko pewnie zafarbuje sałatkę na czerwono 🙂 Rzodkiewka sprawdzi się za to idealnie!
Dziękuję za komentarz 🙂
Monika
14 lutego 2025 o godzinie 19:30Ok😉 Będę teraz często wysyłać komentarze, bo mam zamiar testować pani przepisy, więc na bieżąco będę dawać znać, jak u mnie sprawdzają się pani przepisy. Zatem zostaje na dłużej 😊
jadietetyk
17 lutego 2025 o godzinie 08:26Bardzo się cieszę i czekam na opinie o kolejnych przepisach 🙂