Figi! Kto kocha? Ja uwielbiam! Niestety sezon na figi powolutku się kończy, dlatego śpieszę z przepisem na pyszną sezonową sałatkę – keto sałatka z figą i serem kozim.
Figi to bardzo uniwersalne owoce. Komponują się idealnie w przekąskach, sałatkach, deserach, siemiankach i innych keto-owsiankach, na surowo i po upieczeniu.
I bardzo ważna informacja – świeże figi jemy ze skórką, usuwamy jedynie twardą część ogonka. 🙂
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 60 g sera koziego, talarki
- 1 średniej wielkości figa, 50 g
- 20 g orzechów włoskich
- garść dowolnych sałat, 25 g
- 2 łyżki oliwy, 20 g
- opcjonalnie sos balsamiczny
PRZYGOTOWANIE – keto sałatka z figą i serem kozim
Talarki sera koziego kroimy na mniejsze kawałki np. w ćwiartki. Figę dokładnie myjemy i kroimy w ósemki.
Dowolne sałaty układamy na talerzu, na wierzch kładziemy kawałki sera oraz figi. Całość posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy oliwą z oliwek i opcjonalnie octem balsamicznym.
Gotowe! 🙂
Wartość odżywcza porcji: 506 kcal, 14 g białka, 44 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika
Uwagi:
- ser kozi w talarkach kupicie w Lidlu, jest tam w stałej ofercie. Z figami rewelacyjnie komponuje się również ser feta
- jeżeli używacie do sałatek sosu balsamicznego, wybierajcie taki bez dodatkowego cukru, czy co gorsza – syropu glukozowo-fruktozowego
Pozostałe przepisy na keto sałatki – KLIK
Brak komentarzy