Dzisiaj mam dla Was przepis na lekką i świeżą sałatkę – keto sałatka z krewetkami. Danie świetnie się sprawdzi jako śniadanie białkowo-tłuszczowe.
Sałatka jest lekko pikantna, jeżeli nie lubicie ostrego smaku, proponuję pominąć papryczkę chilli.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 200 g krewetek
– 2 ząbki czosnku, 12 g
– ½ małej papryczki chilli, 3 g
– 1 łyżeczka sosu sojowego tamari, 5 g
– 50 g oliwy z oliwek
– 2 garście rukoli, 40 g
– 100 g pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 8 g
– łyżka kaparów, 10 g
– ½ małej cebuli czerwonej, 40 g
– 5 czarnych oliwek, 13 g
PRZYGOTOWANIE – keto sałatka z krewetkami
Krewetki obieramy z pancerza zostawiając ogonek. Następnie usuwamy jelito nacinając lekko nożem wzdłuż tułowia. Krewetki myjemy, osuszamy i przekładamy do głębokiego naczynia.
Obrany czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy, a następnie dodajemy do krewetek razem z 2 łyżkami oliwy, sosem sojowym i 1 łyżką posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy krewetki wraz z marynatą i smażymy około 7 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki kroimy na połówki, cebulę drobno siekamy, oliwki kroimy w plastry. Łączymy wszystkie składniki z całą zawartością patelni, dodajemy kapary i pozostałą ilość pietruszki. Całość polewamy dodatkową porcją oliwy (u mnie 30 g)*.
* ilość oliwy dostosuj do własnych potrzeb
Wartość energetyczna całości: 730 kcal, 48 g białka, 54 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych
Wartość energetyczna porcji: 365 kcal, 24 g białka, 27 g tłuszczów, 6,5 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy