Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym (keto, lchf)

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

W sklepach zaczęły pojawiać się kurki. Uwielbiam ich smak, dlatego nie mogłam się powstrzymać, żeby coś z nich nie przyrządzić. I tak powstał przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym.

Kurki są cenione przede wszystkim za swój smak i aromat, ale nie zapominajmy, że to również źródło składników odżywczych – witamin z grupy B, cynku, potasu i manganu.

Warto wprowadzić zarówno kurki, jak i inne grzyby leśne do swojego menu, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

Sos kurkowy:

– 250 g kurek

– 50 g masła

– 1 mała cebula, 70 g

– 100 g śmietanki 30 %

– łyżka posiekanego koperku

Piersi z kurczaka:

– 2 małe piersi z kurczaka, 300 g

– 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g

– przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, czosnek, tymianek suszony

PRZYGOTOWANIE – pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Sos

Kurki dokładnie oczyszczamy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle.

Dodajemy kurki i dusimy razem około 5 minut. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Na koniec dodajemy koperek.

Mięso

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

W niedużym naczyniu łączymy oliwę z oliwek z przyprawami.

Mięso nacieramy marynatą, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

Po upieczeniu zostawiamy mięso na kilka minut, a następnie kroimy w plastry. Całość układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy koperkiem.

Wartość energetyczna całości: 1221 kcal, 72 g białka, 97 g tłuszczów, 15 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 610,5 kcal, 36 g białka, 48,5 g tłuszczów, 7,5 g węglowodanów przyswajalnych

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto obiady.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz