Dzisiaj mam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów – bardzo aromatyczny keto bakłażan.
Pieczony bakłażan to bardzo prosta w przygotowaniu warzywna potrawa, która może stanowić dodatek do zdrowego posiłku, zarówno na diecie ketogennej jak i wysokowęglowodanowej.
Pamiętajcie! Warzywa powinny stanowić podstawę każdej diety.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 1 bakłażan, 230 g
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 1 ząbek czosnku, 6g
– ½ małej papryczki chilli, 4 g
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól
– świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE – keto bakłażan
Czosnek obieramy, papryczkę chilli myjemy i kroimy w kostkę. Całość przekładamy do moździerza. Dodajemy oliwę, pieprz, sól i listki rozmarynu i całość ucieramy.
Bakłażana myjemy i osuszamy. Kroimy na pół. Połówki bakłażana nacinamy w kratkę i smarujemy powstałą marynatą.
Bakłażana układamy w blaszce i pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Wartość energetyczna całości: 343 kcal, 4 g białka, 31 g tłuszczów, 12 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy