Na blogu znajdziecie już całkiem sporo przepisów ze szparagami w roli głównej, a przepis na pieczone szparagi z fetą to kolejne niskowęglowodanowe danie, które warto spróbować w tym sezonie. Szczególnie jeśli lubicie proste i szybkie potrawy.
Niestety sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko – od końca kwietnia do czerwca, dlatego ja korzystam póki się da 🙂 Wam również polecam, ponieważ szparagi to naturalne źródło wielu witamin i minerałów. Ponadto wspomagają pracę nerek, pęcherza moczowego, wątroby, jelit oraz płuc. Można przygotowywać je naprawdę na wiele sposobów – gotowane, pieczone, grillowane, w zupie i w sałatce 🙂 A do tego są idealnym warzywem na diecie ketogenicznej – 100 g szparagów to tylko 2 g węglowodanów przyswajalnych.
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 1 kostka sera feta, 200 g
- 300 g szparagów (już po odłamaniu końcówek)
- 4 małe ząbki czosnku, około 12 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu i suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE – pieczone szparagi z fetą
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni (funkcja góra-dół).
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Kroimy na 2-3 części. Przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
Ser kroimy w centymetrowe plastry i układamy na szparagach. Dodajemy również nieobrane ząbki czosnku.
Całość skrapiamy oliwą, posypujemy szczyptą suszonego oregano i świeżo zmielonego pieprzu.
Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w zależności od grubości szparagów 12-15 minut. Moje szparagi o średniej grubości piekły się 13 minut i były al dente.
Smacznego!
Wartość energetyczna całości: 796 kcal, 40 g białka, 64 g tłuszczów, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 6 g błonnika
Wartość energetyczna porcji: 398 kcal, 20 g białka, 32 g tłuszczów, 6 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika
Brak komentarzy