Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Pieczone pomidory (keto, lchf)

pomidory pieczone keto z mięsem przepis jadietetyk

Pieczone pomidory keto z farszem z mięsa mielonego to prosty, ale bardzo efektowny przepis, który z pewnością Was zachwyci. Całość to niezwykle aromatyczne połączenie, bogate w przeciwutleniający likopen i przyprawy o właściwościach przeciwzapalnych. Dodatkowo, jest to niskokaloryczne danie, bogate w białko, które na długo utrzyma uczucie sytości, sprawdzając się idealnie na diecie redukcyjnej.

Spróbujcie sami 🙂

SKŁADNIKI

  • 300 g mielonej wołowiny (łopatka lub antrykot)
  • 0.5 małej białej cebuli, 35 g
  • 0.5 małej czerwonej cebuli, 35 g
  • 2 ząbki czosnku, 6 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 30 g
  • 3 duże i dojrzałe pomidory, 700 g
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 8 g
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, ziarenka kuminu, gałka muszkatołowa, suszone oregano, chilli

PRZYGOTOWANIE – pieczone pomidory keto

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (funkcja góra-dół).

Cebule oraz czosnek obieramy. Czosnek i białą cebulę drobno siekamy, a czerwoną kroimy w półksiężyce.

Z dużych i dojrzałych pomidorów odcinamy ostrym nożem płaskie kapelusze, które odkładamy na bok. Ze środka pomidorów wydrążamy miąższ, następnie kroimy go w kostkę i przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Do pokrojonych pomidorów dodajemy czerwoną cebulę, skrapiamy całość 1 łyżką oliwy (10 g), posypujemy szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu i mieszamy. Na warzywach układamy wydrążone pomidory.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy (20 g) i wrzucamy białą cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty, często mieszając. Następnie wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze przez 30 sekund. Dodajemy mięso i przyprawy: 1/4 łyżeczki soli i suszonego oregano, sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu, kilka ziarenek kuminu, szczyptę gałki muszkatołowej i chilli (opcjonalnie). Smażymy całość około 5 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione. Wyłączamy ogień, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy.

Gotowym farszem napełniamy wydrążone pomidory i przykrywamy odciętymi wcześniej kapeluszami. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut lub do momentu aż skórka pomidorów będzie wyrazie pomarszczona.

Wartość odżywcza całości: 846 kcal, 70 g białka, 50 g tłuszczu, 24 g węglowodanów przyswajalnych, 10 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji: 423 kcal, 35 g białka, 25 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 5 g błonnika

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz