Śniadanie na słodko, ale z małą ilością węglowodanów? Keto omlet ze śmietanką kokosową będzie idealny na śniadanie białkowo-tłuszczowe.
Omlet jest prosty i szybki w przygotowaniu, do tego sycący i smaczny.
Nie zawiera nabiału, dlatego będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które ograniczają produkty nabiałowe w swojej diecie.
Idealnie sprawdzi się jako śniadanie dla całej rodziny. Dzieci też go uwielbiają. 🙂
SKŁADNIKI/ 2 porcje
– 2 jaja
– 4 łyżki śmietanki kokosowej, 60 g
– garść mrożonych owoców jagodowych, 50 g
– łyżeczka oleju kokosowego, 10 g
– łyżka orzechów laskowych, 16 g
– opcjonalnie: ksylitol/erytrytol i kakao
KETO OMLET- PRZYGOTOWANIE
Białka ubijamy na sztywną pianę (opcjonalnie dodajemy ksylitol lub erytrytol). Dodajemy stopniowo żółtka i delikatnie mieszamy do połączenia.
Puszystą masę smażymy na oleju kokosowym na patelni do naleśników ok. 2 minut z każdej strony. Odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę kokosową ubijamy (możemy użyć schłodzonej części mleka kokosowego). Nakładamy na omlet, dodajemy owoce i orzechy. Omlet składamy na pół.
Opcjonalnie możemy całość posypać kakao.
Zamienniki: W sezonie letnim możemy dodać do omletu dowolne świeże owoce np. maliny lub borówki.
Wartość odżywcza całości: 478 kcal, 16 g białka, 42 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych
Wolisz wytrawny omlet? Sprawdź koniecznie przepis na Omlet z wędzonym łososiem i serem pleśniowym (keto, lchf).
1 komentarz
Omlet z wędzonym łososiem i serem pleśniowym (keto, lchf) | jadietetyk.pl
25 sierpnia 2019 o godzinie 08:03[…] A jeśli masz ochotę na omlet na słodko, zerknij na ten przepis KLIK. […]