Moi pacjenci często proszą mnie o przesłanie przepisów na przekąski, które mogą przygotować na różnego rodzaju przyjęcia. Kieruję się wtedy dwoma zasadami:
- Osoby na diecie ketogennej mogą zjeść je bez wyrzutów sumienia.
- Powinny smakować wszystkim! Nie tylko osobom na diecie.
I tak powstały dwie moje ulubione keto przekąski na bazie cukinii. Pyszne, delikatne i z pewnością zaspokoją każde podniebienie.
Sezon na cukinię w pełni, dlatego korzystajmy z tego pysznego i zdrowego niskowęglowodanowego warzywa.
Zapraszam po przepisy!
Przekąska numer 1: Roladki z cukinii z łososiem
SKŁADNIKI (około 12 sztuk)
- 1 średnia cukinia, u mnie 200 g
- 50 g łososia wędzonego
- 50 g serka śmietankowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Cukinię myjemy, obieramy (można pominąć) i kroimy w cienkie podłużne plastry za pomocą obieraczki.
Rozgrzewamy suchą patelnię i delikatnie podpiekamy każdy plaster z obu stron około 20 sekund.
Plasterki przekładamy na deskę/talerz. Każde z nich smarujemy delikatnie serkiem, układamy po kawałku łososia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zwijamy w roladki.
Roladki schładzamy w lodówce.
Wartość energetyczna porcji: 298 kcal, 17 g białka, 22 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych
Przekąska numer 2: Zapiekana cukinia
SKŁADNIKI
- 1 duża cukinia, u mnie 360 g
- ½ małej czerwonej cebuli, 40 g
- ½ dużej papryczki chilli, 10 g
- 2 ząbki czosnku, 10 g
- 2 łyżki oliwy, 20 g
- 50 g tartego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy cukinię w plastry nie przecinając do końca.
Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Chilli myjemy, przecinamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w drobną kosteczkę. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy ser i oliwę. Całość mieszamy.
Nadzieniem wypełniamy wnęki w cukinii.
Całość zapiekamy 20 minut.
Wartość energetyczna porcji: 411 kcal, 18 g białka, 31 g tłuszczów, 15 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy