Łosoś w marynacie musztardowej keto skradnie Wasze serca! Jeśli szukacie prostego i pysznego przepisu na zdrowy keto obiad lub kolację, ten łosoś będzie strzałem w dziesiątkę!
Połączenie musztardy Dijon, czosnku, cytryny i przypraw podkreśla naturalny smak ryby, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Idealny wybór na szybki, a jednocześnie wyjątkowy posiłek 🙂
SKŁADNIKI/2 porcje
- 200 g filetu z łososia
- 1 łyżeczka musztardy Dijon, 7 g
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 10 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 5 g
- 1 średni ząbek czosnku, 6 g
- przyprawy po sporej szczypcie: sól, świeżo mielony pieprz, mielona kolendra, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE – łosoś w marynacie musztardowej keto
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
Filety z łososia myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski o grubości około 5 cm. Pokrojoną rybę przekładamy do miski.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W niedużej miseczce lub słoiczku łączymy musztardę Dijon, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatę dodajemy do miski z łososiem i całość mieszamy, aż łosoś w całości pokryje się marynatą.
Przygotowaną rybę przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 18-20 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartość odżywcza całości: 377 kcal, 40 g białka, 23 g tłuszczu, 2 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: około 189 kcal, 20 g białka, 12 g tłuszczu, 1 g węglowodanów przyswajalnych, 0,5 g błonnika
Sprawdź pozostałe przepisy na keto obiady.
Brak komentarzy