Mam dla Was przepis na wspaniałą niskowęglowodanową potrawę – kurczak satay z sosem orzechowym, czyli popularne danie pochodzące z Azji Południowo-Wschodniej, które poddałam lekkiej modyfikacji 🙂
Głównymi składnikami satay są kawałki mięsa (np. kurczaka, wołowiny, jagnięciny) marynowane w mieszance intensywnych przypraw oraz mleczku kokosowym, nabijane na patyczki bambusowe i grillowane. Satay podaje się zazwyczaj z sosem orzechowym na bazie m.in. orzeszków ziemnych i mleczka kokosowego.
Mój satay przygotowałam z piersi kurczaka, którą pokroiłam w cienkie paski i zamarynowałam w mieszance curry, sosu sojowego, czosnku, imbiru i mleczka kokosowego. Mięso nadziałam na patyczki do szaszłyków i piekłam w piekarniku. Aromatyczny sos orzechowy bez dodatku cukru był cudownym zwieńczeniem całej potrawy. Spróbujcie sami! 🙂
Składniki/ 2 porcje
Kurczak satay:
- 1 pierś z kurczaka, 300 g
- 1 łyżeczka przyprawy curry, 5 g
- 1 ząbek czosnku, 4 g
- 1 plaster świeżego imbiru, 7 g
- 1 łyżeczka sosu sojowego, 6 g
- 45 g gęstego mleczka kokosowego
Sos orzechowy:
- 40 g gęstego mleczka kokosowego
- 50 g masła orzechowego bez dodatków
- 1 łyżeczka sosu sojowego, 6 g
- 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
- 1 ząbek czosnku, 4 g
- po szczypcie: soli, pieprzu i pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE – kurczak satay z sosem orzechowym
Kurczak satay
Czosnek oraz świeży imbir obieramy i siekamy bardzo drobno lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy do miski. Dodajemy curry, sos sojowy i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy.
Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 5-6 podłużnych kawałków. Następnie wrzucamy kawałki mięsa do miski z marynatą. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na dwie godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (funkcja góra-dół). Mięso nadziewamy na patyczki do szaszłyków i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-22 minut, aż mięso ładnie się zarumieni.
Sos orzechowy
W międzyczasie przygotowujemy sos.
Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do niewielkiej miseczki wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy masło orzechowego, czosnek, sos sojowy, sok z cytryny i po szczypcie soli, pieprzu i pieprzu cayenne. Sos dokładnie mieszamy.
Ja do przygotowania sosu użyłam kremowego masła orzechowego i składniki sosu ładnie się połączyły. W przypadku bardziej zbitego masła, można wspomóc się blenderem.
Upieczone mięso przekładamy na talerz, posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami (np. pietruszką, kolendrą) i podajemy z przygotowanym sosem orzechowym.
Smacznego!
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto obiady.
Wartość odżywcza mięsa (całość): 409 kcal, 67 g białka, 13 g tłuszczów, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 2 g błonnika
Wartość odżywcza sosu (całość): 379 kcal, 14 g białka, 31 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Brak komentarzy