Dostosuj preferencje dotyczące zgód

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci nawigację po stronie oraz umożliwić korzystanie z jej funkcji. Szczegółowe informacje o plikach cookies znajdziesz w opisach każdej kategorii zgody poniżej.

Pliki cookies sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w Twojej przeglądarce, ponieważ są kluczowe dla podstawowych funkcjonalności strony.... 

Zawsze aktywny

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Brak plików cookie do wyświetlenia

Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Krem z białych warzyw z pulpecikami (keto, lchf)

Krem z białych warzyw z pulpecikami (keto, lchf) jadietetyk

Mam dla Was przepis na niesamowicie odżywczy, sezonowy i rozgrzewający krem z białych warzyw. Przygotowałam go na bazie jesiennych warzyw korzeniowych, śmietanki, mleczka kokosowego i rozgrzewających przypraw.

Dodatkiem do kremu są bardzo aromatyczne mięsne pulpeciki.

Spróbujcie sami! 🙂

SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁYCH WARZYW/ 4 porcje

  • 1 średni seler, 300 g
  • 1 por, 140 g
  • 4 korzenie pietruszki, 300 g
  • 1 duża cebula, 100 g
  • 4 ząbki czosnku, 20 g
  • 5 łyżek oliwy z oliwek, 50 g
  • 100 g wody
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g gęstego mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki, 15 g
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, szczypta kardamonu

PRZYGOTOWANIE – krem z białych warzyw

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kształt nie ma znaczenia, ponieważ całość będziemy blendować.

W większym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy przyprawy i smażymy całość około 5 minut.

Warzywa zalewamy wodą (tylko do przykrycia), zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz śmietankę, ponownie zagotowujemy i odstawiamy z ognia.

Zupę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy solą w razie potrzeby.

Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy z pulpecikami.

Wartość odżywcza całego kremu (bez pulpecików): 1270 kcal, 23 g białka, 102 g tłuszczu, 47 g węglowodanów przyswajalnych, 36 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji kremu (bez pulpecików): 318 kcal, 6 g białka, 26 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika

SKŁADNIKI NA PULPECIKI/ 4 porcje

  • 200 g udźca wołowego*
  • 150 g jagnięciny**
  • 1 łyżeczka oliwy, 5 g
  • 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta suszonego czosnku, chilli i suszonego oregano

*do przygotowania pulpecików potrzebujemy mielonego mięsa, dlatego jeżeli nie posiadamy w domu maszynki do mielenia, warto kupić już zmielonego mięso

**jeżeli nie mamy możliwości zakupu jagnięcy, możemy użyć mięsa wieprzowego z większą zawartością tłuszczu, np. łopatki

PRZYGOTOWANIE – pulpeciki

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Mięso mielimy w maszynce i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i mieszamy całość. Dłonie natłuszczamy oliwą i formujemy malutkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Pulpeciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.

Upieczone pulpeciki wrzucamy do gotowego kremu.

Smacznego!

Wartość odżywcza pulpecików (całości): 511 kcal, 75 g białka, 23 g tłuszczu, 1 g węglowodanów przyswajalnych, 0 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji pulpecików: 128 kcal, 19 g białka, 6 g tłuszczu, <1 g węglowodanów przyswajalnych, 0 g błonnika

Sprawdź pozostałe przepisy na keto zupy i kremy.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz

    0