Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy / Zupy

Krem z białych warzyw z pulpecikami (keto, lchf)

Krem z białych warzyw z pulpecikami (keto, lchf) jadietetyk

Mam dla Was przepis na niesamowicie odżywczy, sezonowy i rozgrzewający krem z białych warzyw. Przygotowałam go na bazie jesiennych warzyw korzeniowych, śmietanki, mleczka kokosowego i rozgrzewających przypraw.

Dodatkiem do kremu są bardzo aromatyczne mięsne pulpeciki.

Spróbujcie sami! 🙂

SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁYCH WARZYW/ 4 porcje

  • 1 średni seler, 300 g
  • 1 por, 140 g
  • 4 korzenie pietruszki, 300 g
  • 1 duża cebula, 100 g
  • 4 ząbki czosnku, 20 g
  • 5 łyżek oliwy z oliwek, 50 g
  • 100 g wody
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g gęstego mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 6 g
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki, 15 g
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, szczypta kardamonu

PRZYGOTOWANIE – krem z białych warzyw

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kształt nie ma znaczenia, ponieważ całość będziemy blendować.

W większym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy przyprawy i smażymy całość około 5 minut.

Warzywa zalewamy wodą (tylko do przykrycia), zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz śmietankę, ponownie zagotowujemy i odstawiamy z ognia.

Zupę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy solą w razie potrzeby.

Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekaną pietruszką i podajemy z pulpecikami.

Wartość odżywcza całego kremu (bez pulpecików): 1270 kcal, 23 g białka, 102 g tłuszczu, 47 g węglowodanów przyswajalnych, 36 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji kremu (bez pulpecików): 318 kcal, 6 g białka, 26 g tłuszczu, 12 g węglowodanów przyswajalnych, 9 g błonnika

SKŁADNIKI NA PULPECIKI/ 4 porcje

  • 200 g udźca wołowego*
  • 150 g jagnięciny**
  • 1 łyżeczka oliwy, 5 g
  • 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta suszonego czosnku, chilli i suszonego oregano

*do przygotowania pulpecików potrzebujemy mielonego mięsa, dlatego jeżeli nie posiadamy w domu maszynki do mielenia, warto kupić już zmielonego mięso

**jeżeli nie mamy możliwości zakupu jagnięcy, możemy użyć mięsa wieprzowego z większą zawartością tłuszczu, np. łopatki

PRZYGOTOWANIE – pulpeciki

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Mięso mielimy w maszynce i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i mieszamy całość. Dłonie natłuszczamy oliwą i formujemy malutkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Pulpeciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.

Upieczone pulpeciki wrzucamy do gotowego kremu.

Smacznego!

Wartość odżywcza pulpecików (całości): 511 kcal, 75 g białka, 23 g tłuszczu, 1 g węglowodanów przyswajalnych, 0 g błonnika

Wartość odżywcza 1 porcji pulpecików: 128 kcal, 19 g białka, 6 g tłuszczu, <1 g węglowodanów przyswajalnych, 0 g błonnika

Sprawdź pozostałe przepisy na keto zupy i kremy.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz