Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie o niesamowitych właściwościach zdrowotnych! Regularne picie kawy przyczynia się do m.in.
– zapobiegania rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych
– zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych
– zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe
– zmniejszenia uczucia zmęczenia i poprawy koncentracji
Dlatego też przygotowałam dla Was przepis na keto kokosową kawę mrożoną.
SKŁADNIKI
– 200 ml kawy zaparzonej w ulubiony sposób
– 1/2 szklanki gęstego mleczka kokosowego, 110 g
– 1 łyżeczka kakao, 4 g
– kilka kostek lodu
– opcjonalnie cynamon i kardamon
PRZYGOTOWANIE
Parzymy kawę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Mleczko kokosowe miksujemy do uzyskania płynnej konsystencji (ten krok można pominąć- ja użyłam tłustego mleczka kokosowego, który przechowywałam w lodówce, dlatego żeby uzyskać płyną konsystencję musiałam go zmiksować).
Od mleczka odlewamy 3 łyżki, a do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Odlaną część mleczka spieniamy za pomocą spieniacza do mleka.
Schłodzoną kawę przelewamy do większego naczynia, najlepiej o objętości 300 ml. Wrzucamy kostki lodu i wlewamy płynne mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy lub miksujemy.
Kawę dekorujemy spienionym mleczkiem i posypujemy przyprawami.
Wartość energetyczna porcji: 256,5 kcal, 3,5 g białka, 24,5 g tłuszczów, 5,5 g węglowodanów przyswajalnych
Brak komentarzy