Zimą dostęp do warzyw dobrej jakości jest mocno ograniczony, dlatego na moim stole królują kiszonki i warzywa korzeniowe. Kapustę kiszoną uwielbiam i przygotowuję ją na wiele sposobów, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na niedrogi i prosty w przygotowaniu obiad – keto zapiekanka z kapustą kiszoną. Zapiekanka jest bardzo sycąca i rozgrzewająca – idealna na zimowy niskowęglowodanowy obiad.
SKŁADNIKI/3 porcje
- 400 g kapusty kiszonej
- 400 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
- 3 małe cebule, 200 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
- 200 g śmietany 18%
- 140 g sera żółtego
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, suszony czosnek, suszone oregano
PRZYGOTOWANIE – keto zapiekanka z kapustą kiszoną
Kapustę kiszoną odsączamy z wody, przekładamy do garnka i zalewamy wodą do przykrycia. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, dodajemy po dwa listki laurowe i ziela angielskie. Opcjonalnie możemy dodać kilka nasionek kminku. Kapustę zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i w razie potrzeby doprawiamy solą.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
W międzyczasie cebule obieramy i drobno siekamy. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie około 2-3 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy mięso mielone, sporą szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej, suszonego czosnku oraz suszonego oregano. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. Do sera dodajemy śmietanę oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty kiszonej, następnie całe mięso wraz z cebulą i tłuszczem z patelni i ponownie kapustę kiszoną. Na kapuście rozsmarowujemy cały sos śmietanowo-serowy.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut.
Kroimy po lekkim przestygnięciu.
Sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na keto zapiekanki.
Wartość odżywcza całości*: 1857 kcal, 136 g białka, 133 g tłuszczu, 23 g węglowodanów przyswajalnych, 12 g błonnika
Wartość odżywcza 1 porcji: 619 kcal, 45 g białka, 44 g tłuszczu, 8 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
*wartość odżywcza całej potrawy zależy od rodzaju mięsa, które zostało użyte do przygotowania zapiekanki
Brak komentarzy