Keto tosty z mozzarellą to szybki i prosty sposób na urozmaicenie śniadania lub posiłek do lunchboxa. Całość przygotujesz w 10 minut, wliczając w to pieczenie 🙂 Tosty można serwować na ciepło, a także wykorzystać jako bazę do keto kanapek z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI/ 1 porcja
- 2 jajka (M)
- 0.5 sera mozzarella, 60 g
- 30 g mąki migdałowej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 g
- 0.5 łyżeczki masła to natłuszczenia tostera, 4 g
- szczypta soli, świeżo mielonego pieprzu i suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE – keto tosty z mozzarellą
Nagrzewamy toster. Płytki natłuszczamy odrobiną masła.
Ser mozzarella odsączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Pokrojony ser przekładamy do miski.
Do miski z serem wbijamy jajka, dodajemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę nakładamy na płytki tostera i pieczemy do zarumienienia, czyli przez około 5-6 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sałatką ze świeżych warzyw.
Z podanych proporcji otrzymamy dwa duże tosty, czyli cztery polówki widoczne na zdjęciu.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości: 530 kcal, 31 g białka, 42 g tłuszczu, 5 g węglowodanów przyswajalnych, 4 g błonnika
Przybliżona wartość odżywcza 1 połówki: 133 kcal, 8 g białka, 10 g tłuszczu, 1 g węglowodanów przyswajalnych, 1 g błonnika
Brak komentarzy