Idealny posiłek na upalne dni? To musi być keto sałatka z halloumi, szparagami i truskawkami, czyli mój sałatkowy numer jeden w tym sezonie. Idealna na śniadanie, lunch, kolację, a nawet jako dodatek do grilla.
Sałatka jest lekka, szybka, a do tego smakuje obłędnie. Połączenie sera halloumi ze szparagami i truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. 🙂
Polecam czym prędzej spróbować, bo sezon na szparagi niedługo się skończy. 🙁
SKŁADNIKI/ 2 porcje
- 300 g szparagów (po odjęciu twardych końcówek)
- 100 g truskawek
- 100 g sera halloumi
- 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 g
- 2 łyżki pestek dyni, 20 g
- 1 łyżeczka octu balsamicznego, 5 g
- kilka listków świeżej bazylii lub mięty
- garść dowolnych sałat
PRZYGOTOWANIE – keto sałatka z halloumi, szparagami i truskawkami
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i gotujemy około 3 minut. Przelewamy zimną wodą. Kroimy na 2-3 części.
Ser halloumi kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek (5 g) i podsmażamy ser z każdej strony, aż się lekko zarumieni (około 1-2 minut).
Truskawki kroimy wzdłuż na cztery części (jak na zdjęciu).
Na talerzu lub półmisku układamy dowolnie sałaty, szparagi, truskawki oraz ser. Skrapiamy pozostałą ilością oliwy z oliwek oraz octem balsamicznym. Całość posypujemy pestkami dyni i listkami świeżej bazylii lub mięty.
Gotowe! Smacznego 🙂
Wartość odżywcza całości: 870 kcal, 34 g białka, 72 g tłuszczu, 18 g węglowodanów przyswajalnych, 7 g błonnika
Wartość odżywcza porcji: 435 kcal, 17 g białka, 36 g tłuszczu, 9 g węglowodanów przyswajalnych, 3,5 g błonnika
Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto sałatki idealne na lato – KLIK.
Brak komentarzy